3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Şuhut arıcılık merkezi olacak

AFYONKARAHİSAR'DA ARI BALI ÜRETİLMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATILIYOR

Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürü Zekeriya Mere, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek arıcılık faaliyetini geliştireceklerini söyledi.

Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesine bağlı Ağzı kara köyünde bulunan Ağzı kara barajı etrafına Arıcılığı geliştirmek için önemli bir proje hazırladıklarını belirten, İşletme Müdürü Zekeriya Mere, "Afyonkarahisar’ın orman ağaçlandırılması anlamında gerek toprak yapısı gerekse iklim özellikleriyle zor bir iklim kuşağındayız. Yazların daha kurak geçmesi iklim özelliklerinin toprağın kısmen erozyonla taşınmış olması taşlık oranının yüksek olması bizim yaptığımız ağaçlandırma çalışmalarını olumsuz etkenler doğuruyor. Biz burada nasıl bir ağaçlandırma çalışması yapabiliriz derken Bakanımız Veysel Eroğlu'nun destekleri ile farklı bir proje hazırladık. Özellikle Afyonkarahisar'da çok fazla gölet ve barajlarımız var. Bu gölet etraflarında ve bu gölete olan toprak taşınmazlarını yenilemek ve o civarın kalkınması için nasıl bir ağaçlandırma yapabiliriz düşüncesi ile çalışmalara başladık. Özellikle Ağzı kara göledinin etrafında bir çalışma yapalım dedik" dedi.

TÜRKİYE'DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Hazırladıkları proje ile saha çalışmalarına da başladıklarını vurgulayan Mere, Türkiye'de ilk defa böyle bir projenin hayata geçeceğini ve bir ilke imza atacaklarını söyledi. Mere, "Hazır bir saha tahsis edilmiş bir saha ve ağaçlandırılması için hemen başlaya bileceğimiz bir saha idi. İlk düşüncemiz burada Akasya ağaçlandırması yaparken arıcılık sektörüne bir destek verelim. Özellikle Macaristan da akasya balı çok önemli. Arılardan üretilen ballın önemlisi akasya ağaçlarından alıyor. Ağzı kara göleti etrafında akasya ormanı yapalım. Toprağın taşınmasını engelleyelim hem de gerek o bölgedeki köylüler ile gerekse de Arıcılar ile bir orman oluşturmuş olalım ve sektörü de canlandırmış olalım. Hazırladığımız projeye genel müdürlüğümüz ve Arıcalar Birliğinde de destek geldi. Fransa da yapılan dünya Arıcılar konferansına da gittim. Orada arıcılık ile ilgili bilgiler aldım ve ikili istişareler de bulundum. Ankara Hacettepe Üniversite öğretim üyesi Prof. Dr Kadriye Sorgun hocamız ile görüşerek proje oluşturduk. Bu proje Türkiye'de ilk olacak bir projedir. Bizim burada sadece akasya ormanı değil Nisan ve Mayıs aylarında çicek alabilecek bir orman kurabilmektir. Biz burada ada çayı kekikten tutunda her nevi doğada yetişen her türlü çiçekten faydalanacağız" diye konuştu.

ARICILIĞI AFYONKARAHİSAR'DA GELİŞTİRECEĞİZ

Proje hayata geçtiğin de Arıcılık sektörüne önemli katkıda bulunacağı aktaran Müdür Mere; "Arıcıları destekleyecek önemli bir proje bu. Afyonkarahisar'ın toprak yapısına uygun olarak bu projeyi düşündük. Projenin yapılacağı yerde gerekli çalışmaları başlattık. Projeyi sunarken sahanın yüzde ellisini bitirdik. Hazırlamış olduğumuz projenin yerini görmek için Genel Müdürlüğümüzde ve Sorgun hocamız gelerek araştırma yapacaklar. İncelemeler esnasında toprağın durumuna bakarak Sorgun hocamız bize gerekli öneri ve destek verecek. Bu bölgede ağaçlandırmayı İlk bahar gibi bitireceğiz. Bu proje o bölgedeki köylüye önemli getirisi olacak. Çünkü Arıcılık faaliyeti ile gelir kaynağı elde edilecek. Arıcılıkla geçinen insanlar özellikle bizim bölgede faaliyet gösteriyorlardı. Fakat son dönemde arıcılar Afyon'dan geliyordu. Bu tür ormanları faaliyete geçirerek ekonomik katkıda bulunacağız" diyerek konuştu.

BİR YILDA HEM PROJE BEDELİNİ HEM DE KAR EDECEĞİZ

Proje öncesi gerekli teknik araştırmaları yaptıklarını belirtten Mere, 750 dönümlü araziye yapılacak olan arıcılıktan bir yılda 750 bin TL girdi sağlanacağının altını çizdi. Müdür Mere, "750 dönümlük sahaya kurulacak olan Arıcılığı kendimizde araştırdık. 37 bin 500 kilo bal girdisi olacak. Bunu da ortalama 20 TL'den çarptığımızda 750 bin TL civarında girdi sağlıyor. Proje maliyeti de 250 bin TL civarındadır. Yani ilk yıl bu rakamı amorti ediyoruz. Aynı zamanda kar bile ediyoruz. Arıcılar birliğinin bize söylediği o bölgeye 8 bin tane arı kovanının konacağı ve Ağzı kara köyünün değil diğer yakın köy ve beldeki insanların konuşlanabileceği sayı olarak görüyoruz. Bu yılın son baharında dikimleri ilk bahara doğruda tohum dikimlerini yapacağız. Bu yapacağımız saha Türkiye'de bir ilk olacak. Amacımız bu tür sahaları genişleterek ekonomiye de önemli katkısı olacak. Bu tür projeyi başlattığımız da o bölge halkının da desteği önemlidir. Çünkü o bölgedeki köy ve beldede yaşayan insanların arı kovanlarını ve ormanı koruması gerekiyor. Afyonkarahisar'a çok güzel bir orman kurulacağız. Arıcılık ile bal üretiminde Afyonkarahisar cazibe merkezi haline bilge gelebilecek. Bu proje ile köylülerin bu sektöre yönelmesine de vesile olacağını düşünüyorum" ifadesine yer verdi. Mere açıklamasının ardından basın mensuplarına projenin yapılacağı sahayı tanıttı.

AFYONKARAHİSAR'DA ARI BALI ÜRETİLMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2009 Çarşamba 15:58:00
Güncelleme :8 Ekim 2009 Perşembe 10:59:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?