1
Mayıs
2024
Çarşamba
AFYONKARAHİSAR

'Tarih bir milletler mezarlığıdır'

MÜZELER HAFTASI

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Gökhan Veli Kişioğlu, tarihin bir milletler mezarlığı olduğunu ve binlerce milletin gelmiş geçmiş tarihin sillesinde kaybolup gittiğini söyledi.

18-24 Mayıs Müzeler Haftası Afyonkarahisar Zafer Müzesi’nde düzenlenen törenle kutlandı.

Törende konuşan Vali Yardımcısı Gökhan Veli Kişioğlu, müzeciliğin milletlerin kültürel mirasını sergilemeleri açısından önemli olduğunu söyledi. Kişioğlu, “Anadolu gibi uygarlığın beşiği medeniyetlerin kavşağı olan yerler, müze bakımından oldukça zengin yerlerdir. Böyle bir kültüre sahip olan ülkemiz bu zenginliklerini müzelerde sergilemektedir. Dünya milletlerine baktığımız zaman tarihin bize bıraktığı eserleri müzelerde görebiliriz. Çeşitli milletler gelmiş yeryüzüne, çeşitli milletler gelip geçmiş. Hepsinden kalan eserler müzelerde sergilenmeye başlanmıştır. Öyleyse biz müzeleri gezerken insanların dünden bugünü kuşbakışı gözetlemiş durumdayız" ifadelerini kullandı.

Geçmişi ile kültür köprüsü kuramayan ulusların, kendi kültürüne uzak düşen kendi kültürüne yabancılaşan uluslar olduğuna dikkat çeken Kişioğlu, "Her millet kendine ait eserler bırakmıştır. Eğer milletler renkleri,dilleri, uygarlıkları ile kültürleri ile farklılıklar yaratmasalardı bugünkü medeniyetler ve uygarlıklar olmazdı. Kültür mirasına saygı olmazdı. Kültür zenginliğimiz söz konusu edilemezdi. Müzelere girdiğiniz zaman orada çanak çömlek kapları görürsünüz. Bunların her biri bizlere dünden bugüne ulaşan bir mesajdır" dedi.

“Tarih bir milletler mezarlığıdır” diyen Kişioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Binlerce millet gelmiş geçmiş tarihin sillesinde kaybolup gitmiştir. Bunlardan bizlere kalan eserler vardır. İşte bu eserler müzelerde sergileniyor. Onların tarihi, yaşantaları, gelenek ve görenekleri ile ilgili çeşitli değerleri müzelerde görüyoruz.”

Konuşmaların ardından Arkeolog Ahmet İlaslı, tarih ve müzeler hakkında konferans verdi.

MÜZELER HAFTASI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 14:05:01
Güncelleme :18 Mayıs 2010 Salı 16:54:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?