4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Tarih ve kültür kokan memleket

Anadolu'nun kilidi olarak bilinen Afyonkarahisar, M.Ö. 7. yüzyıla ait tarihi yapıları, Hititler, Frigler, Selçuklular ve Osmanlılardan kalma tarihi eserleriyle tarihi kentler arasında ön plana çıkıyor.

Afyonkarahisar'da, M.Ö. 7. yüzyıldan kalan Döğer Aslankaya, Döğer Kapıkaya 1. ve 2., Maltaş ile Demirli Kalesi Tapınakları bulunuyor.

Tarihi kaynaklar bu tapınakların Frigler'de tanrıların anası ve bereket tanrıçası olan Kübele'ye tapınmak için yapıldığını gösteriyor. İhsaniye ilçesinde bulunan Göynüş Vadisi'ndeki Aslantaş ve Yılantaş Kaya Mezarları, Ayazini, Selimiye ve Beyköy Yumrutepe Kaya Mezarları da Kübele kültürüne ait. Çevresine bitişik kaya odalarıyla manastır yapısında olan Ayazini, Kırkinler, Memeç Kaya kiliseleri ve Böcü İnleri Kilisesi ile Yedikapılar Manastırı da Afyonkarahisar'da yer alıyor.

Afyonkarahisar merkezinde halen ibadete açık olan Selçuklu döneminin eşsiz örneklerinden Ulu Cami, 1272-1277 yıllarında yapılmış. Ahşap olan caminin sırlı tuğlaları, baklava dilimli tuğla minaresi ve dikdörtgene yakın yamuk planı bulunuyor. Osmanlı dönemine ait olan hamam ve medreseyle bir külliye şeklindeki Gedik Ahmet Paşa Camii de, Fatih Sultan Mehmet'in vezirlerinden Gedik Ahmet Paşa tarafından Anadolu Beylerbeyliği döneminde yaptırıldı. Cami, halk arasında İmaret Camii olarak anılıyor.

Kesme taştan imar edilen Abdürrahim Mısri Camii de, 1483'te yapıldı. Kuyulu, Otpazarı, Sultan Alaaddin, Mevlevi (Türbe) ve Sandıklı ilçesindeki Ulu Cami, Afyonkarahisar'daki diğer tarihi camiler arasında bulunuyor.

Afyonkarahisar'da, tarihi tekkeler, kümbetler, türbeler, medreseler, ticari yaşamda önem taşıyan kervansaraylar ve hanlar da yer alıyor.

Tarih boyunca önemli bir kaplıca ve ılıca merkezi olan Afyonkarahisar'da çok sayıda tarihi hamam bulunuyor. Kentteki kaplıcalar romatizma, eklem bozuklukları, kadın hastalıkları, çocuk felci, solunum yolları hastalıkları, şişmanlık, nevrotik bozukluklar ve kalp hastalıklarının tedavisiyle, sağlık turizmi için büyük önem taşıyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2009 Pazar 16:49:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?