3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Tarihe sahip çıkılıyor

Afyon Valisi Muzaffer Dilek öncülüğünde başlatılan restorasyon çalışmalarından 3’ü tamamlandı.

Afyon Valiliği’nden alınan bilgiye göre, kentte eski binalardan 3’ünün restorasyon çalışmaları tamamlandı. Afyon’un Şuhut İlçesi’nde bulunan sivil mimari örneği Hacıvelioğlu Konağı’nda, Afyon Valiliği İl Özel İdaresi ve Şuhut Kaymakamlığı’nın işbirliğiyle restorasyon çalışmaları 15 Haziran 2004 tarihinde tamamlandı.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından Kurtuluş Savaşı’nda karargah olarak kullanılan ev, 1999 yılında Kültür Bakanlığı’nca kamulaştırılarak "Atatürk Evi" olarak Afyon İl Özel İdare Müdürlüğü’ne tahsis edilmişti.

Kültür Bakanlığı’nca kamulaştırılan ve kullanım hakkı İl Özel İdaresi’ne bırakılan Çeşmeli Ev’in rolöve ve restorasyon projeleri ise Afyon Valiliği İl Özel İdaresi imkanlarıyla yaptırıldı. İhale yoluyla restore edilen evin, Kültür ve Çevre Evi olarak kamu hizmetlerinde kullanılacağı öğrenildi.

Tamamlanan projelerden bir tanesi de Kadınana İlköğretim Okulu. Erken Cumhuriyet Ulusal Mimarlık Dönemi yapıları içinde önemli bir yeri olan ve 1926-28 yılları arasında yapılarak öğrenime açılan Kadınana İlköğretim Okulu, zamanla yapılan onarımlarla özgünlüğünü yitirmişti. Afyon Valiliği tarafından özgün şekline dönüştürülmesi için Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayı alındı. Ahşap ve demir aksamlarını Gazi Endüstri Meslek Lisesi tamamladı. Dış cephe restorasyonu, çevre düzenlemesi ve iç mekan boya çalışmaları tamamlanan Kadınana İlköğretim Okulu, geçtiğimiz günlerde yeniden eğitim-öğretime başladı.

AFYON (İHA) -
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2004 Pazartesi 10:37:58
Güncelleme :20 Aralık 2004 Pazartesi 17:49:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?