2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

'Tarihi binada marangozluk yapan yardım beklemesin'

A.Karahisar Valisi Muzaffer Dilek, geçtiğimiz aylarda meydana gelen yangın sonrasında yangınzedelere bürokratlar tarafından ’erken’ yardım sözü verildiğini belirterek, "Ancak kimse devleti suçlayarak bir kenara çıkmasın. Bir tarihi binada marangozluk yapılmaz" dedi.

Afyonkarahisar Valisi Muzaffer Dilek, 22 Eylül 2004 tarihinde Sinanpaşa Mahallesi’nde 12 işyeri ile 4 evin kül olduğu yangının ardından, mülk sahiplerinin "Söz verilmesine rağmen bize yardım yapılmıyor" iddialarını yanıtladı.

Yangında teknik anlamda iki durumun göz önüne alındığını ifade eden Vali Dilek, "Yardım için belli bir kapsam ve kişilerin halleri önemli. Oradaki insanlar çok fakir değil. Bakanlık cevabını bize bildirdi. İncelendi ve ’Yardım alabilenlere bu sözü verebiliriz’ dendi. Hangi sözün ne zaman verildiğine bakmak lazım. Vatandaşa söz verildi. Ancak sonradan bürokratların bize sundukları raporda oraya yardım yapılamayacağı anlaşıldı" dedi.

Tehlikeli ürünlerin tarihi yerlerde üretilmemesi gerektiğini kaydeden Dilek, "Devleti suçlu gösterip de kimse bir kenara çıkmasın. Bir tarihi binanın içerisinde marangozluk yapılır mı? Yerel yöneticiler niye izin verir, onlar niye yaparlar. Keşke o rapor beklenilerek söz verilseydi. O noktada vatandaşlarla hemfikirim. Şartlar varsa yardım yapılır. Söz öyle de algılanabilir. Keşke hiç olmasaydı. İnşallah yeni yangınların sebeplerine engel olunur. O sokaklarda tehlikeli maddeler satan, üreten yerlerin boşalttırılması gerekir. Bu tip şeyler, doğal afetler olunca aklımıza geliyor. Ancak doğal afet öncesi bir hazırlığımız yok. Yasaların öngördüğü ölçülerin gerçekleşmesi halinde yerine getirilmesi gereken bir söz. Ölçüler uygun değilse, kimse cebinden çıkarıp veremeyeceği gibi bakan da veremez. Genel hayata etkinlik kriteri vardı. Ancak o kriter burada yok. Eğer rapor öyle çıksaydı verilecekti" diye konuştu.

Dükkan sahiplerinin kendilerinin de projesini yaptırabileceğini belirten Dilek, "Projesini yaptırır ve ne olarak kullanacağını belirtir. ’Ben marangozhane yapacağım’ derse kimse izin vermez. Tarihi bina bir amaç içerisinde kullanılır. Orada tarihi bir banka var. Türkiye’nin ilk bankalarından bir tanesi. Şahıs eline kalması gerekmez. Temeli bir banka olduğuna göre de ticari faaliyetlerle uğraşan kurumlar orayı kendi amaçları doğrultusunda kullanabilirler" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2005 Pazartesi 16:57:40
Güncelleme :9 Mayıs 2005 Pazartesi 18:23:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?