2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Tarla günü

Afyonkarahisar Tarım Müdürlüğü, merkeze bağlı Fethibey beldesinde çiftçilere biber, kavun, karpuz ve domateste damlama sulamanın kullanılma tekniklerini göstermek üzere tarla günü düzenledi. Tarım İl Müdürü Hüseyin Ceylan, bu yöntemle su kaynaklarının daha tasarruflu kullanıldığını ve çiftçilerin kuraklıktan etkilenme oranının azaldığını söyledi.


Tarla gününde konuşan Tarım İl Müdürü Ceylan, damla sulamada, klasik sulamaya göre yüzde 60 tasarruf sağlandığını bildirdi. Damla sulama sayesinde ürünlerin bazı kök ve mantari hastalıklardan konduğunu belirten Ceylan, üründe verim ve kalitenin de doğal olarak arttığını açıkladı. İşçilik, gübre ve enerjiden tasarruf sağlaması gibi bir çok faydası nedeniyle damla sulamanın çiftçiler tarafından kabul gördüğünün altını çizen Ceylan, bu yöntemin daha da yaygınlaşması için her türlü eğitim ve yayım faaliyetlerini yaptıklarını ifade etti. Ceylan ayrıca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın makine ve ekipman alımlarında çitfçilere destek verdiğini anlattı. Ceylan, damla ve yağmurlama sulama sistemi kurmak isteyen çiftçilerin aldığı mazleme fiyatının yarısının hibe olarak karşılandığının altını çizdi. Ayrıca Ziraat Bankası kanalı ile tarla içi damla sulama sistemleri kurmak isteyen çiftçilere 5 yıl vadeli faizsiz yatırım kredisi kullandırılması uygulamalarının bu yıl da süreceğini sözlerine ekledi.
Tarla gününe katılan çiftçiler ise damla sulamadan memnun olduklarını söyledi. Bu yöntem ile verim ve kalitenin önceki yıllara göre çok daha yüksek olduğunu dile getiren üreticiler, karık sulamaya maliyetin, enerji giderinin daha düşük kaldığını aktardı.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2008 Cumartesi 12:06:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?