4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Taşhan kaderine terkedildi

Afyonkarahisar'da, Osmanlı dönemi yapıtları arasında yer alan Taşhan bakımsızlıktan dolayı kaybolmaya yüz tuttu.

Afyonkarahisar'ın önemli tarihi abidelerinden biri olan Taşhan'ın geçen 2005 yılında restorasyon yapılması konusunda proje tamamlaması hazırlanmıştı. Yap-işlet-devret mantığı ile topluma kazandırılması hedeflenen tarihi Taşhan'ın çevresinde bulunan dükkanlar yıkıldı. Demirciler çarşısında bulunan Taşhan'ın yeni teşvik paketi kapsamında Afyonkarahisar'a kazandırılması bekleniyor. Demirciler çarşısı esnafı ise Taşhan'ın canlanması ile işlerinin açılacağı umudu içerisinde olduklarını ifade etti.

Restorasyon projesi 2005 yılı Temmuz ayında tamamlanan şehrin en merkezi yerindeki Taşhan, Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından da onaylanmıştı. 2003 yılında Afyonkarahisar Valisi Muzaffer Dilek tarafından Taşhan'la ilgili çalışmalar yürütülmüştü. 2003 ve 2005 yılında sürdürülen çalışmaların devamı gelmeyince çarşı esnafı tarihi yapının yeniden canlanması umudunu yitirmişti. 2008 yılında Taşhan'ın etrafında bulunan dükkanlar yıkılmış, yeniden restore edilmesi gündeme gelmişti.

Fakat bir türlü restorasyon çalışmaları başlamayarak yap-işlet-devret modeli ile yapılması uygun görülmüştü. Yap-işlet-devlet modeli ile yapı konusunda girişimlerde bulunulmamasının ardından Taşhan kaderine terk edilmiş şekilde bekliyor. Bu arada yeni açıklanan teşvik paketinde Taşhan'ın da yap-işlet-devret modeliyle yapılması be

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 14:28:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?