3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

TEMA'dan 'termal su' uyarısı

TEMA Vakfı Afyonkarahisar İl Temsilcisi Önder Çelik, termal suyun, toprağın üzerine çıktığında hiç kullanılmasa bile değişime uğradığını belirterek, “Bu suyun, çevreye ne tür bir zarar verdiğinin araştırılması gerekir” dedi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Çelik, genel anlamda her bölgenin kendine has çevre sorunları olduğunu söyledi. Afyonkarahisar'ın sanayileşmek zorunda olduğunu ifade eden Çelik, “Ancak sanayinin yönüne karar verilmediği gibi sanayileşmeyle beraber doğacak sıkıntılarla ilgili hazırlığımız yok. Sanayiye mutlaka ihtiyacımız var. Ancak termal turizmle ilgili sanayileşmede sıkıntılar var. Yer kabuğunda belli bir derinlik ve ölçekte bulunan termal su, orada bir varlık ifade ediyor. Yukarı çıktığında formu değişiyor. Yüksek kükürt, sülfür ve fosfat içeren bu su, yerkabuğundan çıktığında oksijenle birleşerek değişiyor. Değişen form doğaya zarar verir. Ekolojinin içinde böyle bir olay var. Ekosistem dışardan müdahalelerle bitiyor. Termal su, toprağın üzerine çıktığında hiç kullanılmasa bile değişime uğruyor” diye konuştu.

Bu konuyla ilgili ne Türkiye'de ne de dünyada hiçbir araştırmanın olmadığını kaydeden Çelik, “Bu suyun, çevreye ne tür bir zarar verdiğinin araştırılması gerekir. Şu anda fark edilmese de, 30-40 yıl sonra ortaya çıkıyor. Bunları ne bir bilim adamı ne bir iş adamı dile getiriyor. Termal su, toprak yüzeyine çıktıktan sonra, ekosistem içinde dolaşımı engellenmeli. Bu konuyla ilgili araştırmaların yapılması lazım” dedi.
iha
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2007 Çarşamba 12:00:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?