3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Termal turizmin gözdesi Afyon

Cumhuriyet'in ilk yıllarında adeta bir 'istasyon' konumunda olan ve Kurtuluş Savaşı'na ev sahipliği yapan Afyonkarahisar, son yapılan sayımına göre 846.420 nüfusu, sanayi hamleleri, termal turizmi ve yöresel zenginlikleriyle kendinden söz ettiriyor.

Afyonkarahisar denince ilk akla gelen kaymak, sucuk ve lokum oluyor. Haşhaş küspesiyle beslenen mandanın sütünden yapılan kaymak ile sucuk üretimi, şehir ekonomisinde önemli bir yer teşkil ediyor. Afyonkarahisar'ın diğer bir geçim kaynağı ise özellikle İscehisar ilçesi ve çevresinde çıkarılan mermerler. Afyonkarahisar'daki sanayi gelişimi bunlarla sınırlı kalmıyor.

5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Yasası kapsamına alınmasının ardından özel sektörün de yatırımlara yönelmesiyle sanayileşmede yeni bir döneme girdi. Afyonkarahisar ekonomisinin lokomotifiyse, yerel kaynaklara dayalı üretim yapan KOBİ'ler. Yetkililer, makarna, un, yem, tuğla, yağ ve lastik gibi imalat sektöründeki yatırımların, sanayileşme sürecini belirgin olarak ortaya koyduğunu belirtiyorlar. 460 hektarlık Organize Sanayi Bölgesi alanı bulunan Afyonkarahisar'ın başlangıçta tarıma dayalı olarak gelişme gösteren sanayi sektörü, çeşitlilikle gelişimini sürdürüyor.

Ticari ve turistik bir merkez olmayı hedefleyen ve günde ortalama 90-100 bin aracın geçiş yaptığı Afyonkarahisar, bugün birçok vatandaş için "mola yeri ve geçiş güzergahı" olarak görülüyor. Termal turizmin en canlı olduğu kentlerden birisi olan Afyonkarahisar, Turizm Bakanlığı tarafından termal turizm merkezi ilan edilen termal tesis ve kaplıcalarıyla turizmin gözdesi konumunda. Tarihi Karahisar Kalesi başta olmak üzere arkeolojik kalıntılar, asırlık yapılar, milyonlarca yılda oluşmuş mağaralar, ören yerleri ve açık hava tapınaklarıyla, deniz ve kumun dışında vatandaşlara alternatif turizm seçenekleri sunan kent, buna rağmen geçiş güzergahı olmaktan kurtulamıyor. Anadolu'nun batı yakasında bir kavşak noktası olan ve doğuyu batıya, kuzeyi de güneye bağlayan bir kapı konumundaki Afyonkarahisar, karayollarından kalıcı ziyaretçi geçmesini bekliyor. Mola yeri ve geçiş güzergahı olarak bilinen Afyonkarahisar, bu fırsatı kullanmayı da ihmal etmiyor. Başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya olmak üzere bir çok
yolun kesiştiği noktada bulunan kentte, turizm sayesinde önemli miktarda gelir sağlanıyor.

Şehirlerarası yolların kesiştiği noktalarda kurulan lüks dinlenme tesisleri, her yıl milyonlarca yolcuyu ağırlarken, yolcular biraz dinlenmek, yemek ihtiyacını gidermek ve alışveriş yapabilmek için bu tesislerde kısa süreli de olsa mola veriyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 21:41:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?