4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

'Teşvikten Afyon önemli pay alacak'

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sait Açba, Afyonkarahisar İkbal Termal Otel'de Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel ve AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Açba, daha önce yürürlükte olan 5084 Sayılı Teşvik Kanununun bölgesel ve sektörel bazda olmadığını, yeni sistemin Türkiye genelinde yatırım iklimini müsaitleştirmeyi amaçlayan bir sistem olduğunu belirtti. Yeni sistemde "yatırıma katkı payı" adını taşıyan bir uygulama olduğunu aktaran Açba, Afyonkarahisar'ın da yer aldığı 3. bölgede yatırıma katkı payının yüzde 40 olarak belirlendiğini söyledi. Açba, Afyonkarahisar'da yatırım yapan bir işletmeye, yatırımının yüzde 40'ı nispetinde 5 yıl boyunca kurumlar vergisinden yüzde 4 indirim uygulanacağını, yani firmanın yüzde 20 yerine yüzde 4 kurumlar vergisi ödeyeceğini belirtti.

Yatırımları teşvik edilen 12 büyük projenin kapsamında olan yatırımlarda ise yatırıma katkı payının yüzde 50 olduğunu anlatan Açba, şunları söyledi: "Ayrıca SSK primindeki işveren hissesi asgari ücret üzerinden 5 yıl boyunca tamamıyla hazine tarafından karşılanacaktır. Bir başka destek de faiz desteği. Yatırımlarında kredi kullanan işletmelere TL bazındaki kredilendirmelerde 3 puan, döviz bazındaki kredilendirmelerde 1 puan faiz desteği sağlanacaktır."

YENİ TEŞVİKTEN AFYONKARAHİSAR ÖNEMLİ PAY ALACAK
Yeni sistemde yatırım yeri teşviği de sağlanacağını anlatan Açba, sözlerine şöyle devam etti: "Önceki uygulamada 49 yıllığına bedelsiz arazi tahsisi vardı. Yeni sistemdeki yatırım alanı tahsisi konusuyla ilgili düzenleme çalışmaları halen devam ediyor. Bu teşvikin detayları daha sonra açıklanacak. Bu çerçeve çizilirken yapılacak yatırımın değeri ile tahsis edilecek arazinin değeri arasında bir bağ kurulacak. 3. bölgede yer almamız ilimiz adına bir şanstır. Yatırım alanında yeni hareketlilik böylece önümüzdeki günlerde başlayacaktır. Afyonkarahisar'da yeni yatırım için hazır olan ve bekleyen birçok yatırımcı var. Yatırım yeri teşviğiyle ilgili çerçeve açıklandığında yeni talepler başlayacaktır."
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2009 Pazar 17:48:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?