3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

TÜKODER'den pazarda bilinçlendiren kampanya

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKODER) Afyon Şubesi tarafından başlatılan "Etiketsiz Ürün Satın Almayın" kampanyası çerçevesinde Halil Ağa semt pazarı gezilerek, esnaf ve tüketiciler etiket konusunda bilinçlendirildi.

Kampanya ile ilgili bilgiler veren TÜKODER Afyon Şube Başkanı Hatice Gök, tüketicinin korunması hakkındaki kanunun etiket, tarife ve fiyat listeleri yönetmeliği gereğince, perakende olarak satışa sunulan her türlü malın üzerinde etiketin olmasının yasal bir zorunluluk haline geldiğini belirterek, "Bu zorunluluk tüketicilerin sağlığını, bütçesini, aldıkları malın kalitesini, sağlayacak bir zorunluluktur. Tüketicinin bu hakkını kullanması için TÜKODER Afyon Şubesi olarak etiket uygulamasının hayata geçirilmesi ve tüketicilerin korunması amacıyla bir kampanya başlattık. Bu kampanyaya Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Dündar ve Belediye Başkanı Abdullah Kaptan da bize destek verdi. Bugün pazar yerleri, işportalar, perakende satış yapan tüm mağazalar bu zorunluluğa uymak zorunda olduğu için, ilk uygulamamızı bu pazarda başlatmaya karar verdik. Satılan ürünlerin etiketlerinin olup olmadığını pazar yerini dolaşacağız. Her bir etiketsiz ürün için 149 milyon lira ceza kesilmektedir" dedi.

Belediye Başkanı Abdullah Kaptan ise, toplumun bilinçli bir toplum haline gelmesinin ancak örgütlenme ile olacağını ifade ederek, "Toplum kendi haklarını bilip bunları ne şekilde arayacağı hususunda bilinçlenirse, toplum içerisindeki düzenli yaşama, mutlu olma muhakkak daha çabuk gerçekleşecektir. Perakende satışlardaki etiket uygulaması çok eski yasalarla gelen yükümlülük halindedir. Ancak buna çok fazla dikkat etmeyenler var. Zabıtalar zaten etiket ve mal kontrolü yapıyor. Ancak bu kampanya ile hedeflenen, tüketicinin bilinçlendirilip etiketsiz mala gerekli tepkiyi göstererek, yetkili mercileri uyarması, gerekse etiketi olmayan malı almamasıdır" diye konuştu.

Belediye Başkanı Abdullah Kaptan ve TÜKODER Afyon Şube Başkanı Hatice Gök daha sonra pazarı dolaşarak esnaf ve tüketicileri etiket konusunda bilinçlendirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2005 Cumartesi 15:38:19
Güncelleme :17 Temmuz 2005 Pazar 17:11:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?