4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Türkiye fazla lider yetiştiremiyor

AKÜ VE BORUSAN'DAN ANLAMLI SEMPOZYUM

Borusan Holding Kurucu Başkanı Asım Kocabıyık'ın katkılarıyla Borusan Kocabıyık Vakfı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Milli mücadele ve büyük taarruzda Afyonkarahisar" konulu sempozyum AKÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektör Vekili Prof.Dr. Belkıs Özkara, ulus bilinci oluşturmanın en temel yollarından bir tanesinin tarihsel süreçte yaşanan mücadeleleri ve ulus olma çabalarını kuşaklar boyunca aktarmak olduğunu dile getirdi. Türk ulusunun bağımsızlığını kazandığı topraklarda adını Kocatepe'den alan bir üniversite olarak tarihe sahip çıkıp kuşaklar boyunca aktarılmasını sağlayarak geçmişini bilen ve geleceğe güvenle bakan bireyler yetiştirmek görevinde olduklarını anlatan Özkara, şöyle konuştu: "Ülkemizin bağımsızlığa kavuşmasında büyük mücadeleler veren atalarımızın bize verdiği değerli emaneti gelecek nesillere aktarmak adına üzerimize önemli görev düşmektedir. Tarihini bilmeyen bir neslin geleceğine yönveremeyeceği düşüncesiyle tarihi önemi büyük bir kent olarak Afyonkarahisar'da düzenlediğimiz bu sempozyum, hiç şüphesiz Türkiye'nin kuruluş tarihinin ortaya konulmasından önemlidir."

21. YÜZYILA GEÇEBİLEN TEK LİDER ATATÜRK'TÜR

Sempozyumun açılış konferansını Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlknur Güntürkün Kalıpçı gerçekleştirdi. Atatürk'ün pek fazla bilinmeyen yönlerini, anlatılmayan anılarını anlatan Kalıpçı, konferansın sonunda üniversite gençliğine Atatürk'ü mükemmel yapan sırrını verdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya döneminin liderleri içerisinde 21. yüzyıla geçebilen tek lider olduğunu belirten Kalıpçı, şunları söyledi: "Üstelik diğer liderler kendi halkları tarafından yok edilmenin acısını yaşamışken, o hala halkının ve dünyanın nabzında en büyük canlılığıyla, sevgisiyle, saygısıyla hala yaşayabilen dünyadaki tek lider. Önemli olanda sanırım yaşarken ölmek değil, öldükten sonra da bu kadar uzun süre canlı kalabilmeyi başarmak değil midir?"

Atatürk'ün tarihe mal olmuş yönleriyle tanındığını, asker ya da devlet adamı olarak hafızalarda yer ettiğini hatırlatan Kalıpçı, Atatürk'ün öncelikle bir insan olarak tanınması gerektiğini söyledi.

Atatürk'ün düşmanlarından bile saygı gördüğünü ifade eden İlknur Kalıpçı, sözlerine şöyle devam etti: "Bu verdiğim örnek dünyada tek olan örnektir. Zaten herhalde bir başkasına da rastlamamız mümkün değil. En büyük düşmanı; hani şu ordularını denize döktüğü düşmanı, Yunan başkomutanı Trikopis. Hiçbir zorlama olmadan, hiçbir baskı olmadan her Cumhuriyet Bayramı Atina'daki Türk büyükelçiliğine gidiyor Trikopis, Atatürk'ün resminin önüne geçiyor ve saygı duruşunda bulunuyor. Böyle bir saygıyı en büyükdüşmanında uyandırabilen bir Mustafa Kemal."

TÜRKİYE'NİN LİDER YETİŞTİRME SORUNU VAR

Türkiye'nin hiçbir sorunu olmadığını sadece lider yetiştirme sorunu olduğunu ifade eden Kalıpçı, gençlere Atatürk'ün sırlarından yararlanmalarını ve iyi bir lider olmak için gayret göstermelerini istedi. Kalıpçı, "Bu gün Türkiye'nin en büyük sorunu nedir? dersem cevap olarak kulağıma gelenler şunlar; ekonomi diyorsunuz işsizlik diyorsunuz. Ama bence Türkiye'nin çok önemli bir problemi var o problemi çözersek Türkiye ekonomiyi de çözer, işsizliği de çözer. Evet Türkiye'de lider yetiştirme sorunu var."

Lider deyince nedense hep siyasi liderleri anladığımızı belirten Kalıpçı, sözlerine şöyle devam etti: "Ben ondan bahsetmiyorum, benim lider dediğim çok kapsamlı bir kavram. Lider dediğim zaman ben asrın lideri dünya liderinden bahsediyorum. İşte böyle liderlere ihtiyacımız var. Sizlerden bir tanesinin bir kaç dönem sonrasının Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ya da Başbakanı, Maliye Bakanı ya da evinin anne babası olmadığını bana iddia edebilir misiniz? Belki sizsiniz."

Sempozyumun açılış konferansına Vali Yardımcısı Mustafa Akdoğan, Belediye Başkan Vekili M. Emin Birliktir, Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol, Hava Meydan Komutanı Cengiz Tatar, Rektör Vekili Prof. Dr. Belkıs Özkara, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı İbrahim Kavas, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, üniversiteden öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

AKÜ VE BORUSAN'DAN ANLAMLI SEMPOZYUM
AKÜ VE BORUSAN'DAN ANLAMLI SEMPOZYUM
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2009 Perşembe 18:12:05
Güncelleme :9 Ekim 2009 Cuma 11:12:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?