2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Türkiye'nin ikinci Kapadokyası

Afyonkarahisar'ın İhsaniye, İscehisar, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde bulunan irili-ufaklı peri bacası, dünyaca ünlü Kapadokya'ya rakip olmaya hazırlanıyor.


Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinden derlenen bilgiye göre, jeolojik yapısı gereği, volkanik arazi üzerinde bulunan İhsaniye, İscehisar, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde değişik biçimlerde, şapkalı veya şapkasız çok sayıda peri bacaları bulunuyor. Bunlardan Bolvadin ilçesine bağlı Özburun beldesinin Minareli Deresi'nde yer alan peri bacaları, diğer yörelerdeki peri bacalarından farklı oluşumlarıyla dikkat çekiyor. Bayat ilçesinin İnpazarcık mevki ile Mekan Yaylası'nın karşısında bulunan Eyerli Dağı'nın yamaçlarında peri bacalarına rastlanıyor.


Peri bacalarının en yoğun olduğu bölgeler ise, İscehisar ilçesinin Seydiler beldesinden başlayarak İhsaniye ilçesinin Döğer beldesine kadar uzanan ve Afyonkarahisar Valiliği tarafından yaptırılan Turizm Kuşağı Yolu ile birbirine bağlanan güzergah çevresinde görülüyor.


Seydiler beldesinin içinde ve çevresindeki vadilerde irili ufaklı çok sayıda peri bacası bulunuyor. Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün internet sitesinde kentteki peri bacalarıyla ilgili şu bilgiler yer alıyor:


"Seydiler beldesinde bulunan peri bacalarına, Afyonkarahisar-Ankara karayolunun kenarında bulunması nedeniyle ulaşımı kolaydır. Bunun yanı sıra Karakaya köyünün Veliler Mahalle'sinde, Ağın Dağı'nın eteklerindeki kaya yerleşimlerinin önünde, Çatağıl köyüne 2 kilometre kala orman içinde bulunan Ornaş Kayalıkları civarında bol miktarda peri bacaları bulunmaktadır. İhsaniye ilçesine bağlı Kıyır köyünün sırtını yasladığı dağın eteklerinde; Ayazini kasabasının çevresinde, Göynüş Vadisi ve Demirli köyü civarında; Bayramaliler köyü çevresinde; Döğer kasabasının eski Döğer ve Asar Kale civarında, Üçlerkayası köyü ve çevresinde Afyonkarahisar ilinin en büyük şapkalı veya şapkasız peri bacaları veya peri bacası vadileri bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 110 kilometrelik köy yolları ile birbirine bağlanan bu bölgede, doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi ören yerleri de bulunmaktadır."

..
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 16:52:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?