1
Mayıs
2024
Çarşamba
AFYONKARAHİSAR

Türkiye'nin ilk bal ormanı açıldı

TÜRKİYE'NİN İLK BAL ORMANI AFYONKARAHİSAR'DA AÇILDI

Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesindeki Ağzıkara Göleti'ne kurulan Türkiye'nin ilk bal ormanının açılışı, törenle yapıldı. Açılışta konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, arıcılardan 5 yıl içinde Türkiye'yi dünyada en fazla bal üreten ülke haline getirmelerini istedi.

Türkiye'nin bal üretimini arttırmak amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından kurulmaya başlanan Bal Ormanları Projesi'nin ilk ayağı Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun memleketi Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesi'nde gerçekleştirildi. Şuhut ilçesinin Ağzıkara Göleti'nde kurulan Türkiye'nin ilk bal ormanının açılışı, törenle yapıldı. Açılışa Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Haydar Koçaker, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga ve çok

sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmasını yapan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, arıcılığın, biyolojik çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir gıda güvenliği ve erozyonun önlenmesi bakımından desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Kahveci, "İlk olarak Afyonkarahisar'da başlatılan bu çalışma diğer illere de örnek oldu. Şu anda Antalya, Muğla, Artvin, Giresun, Bolu, Bursa ve diğer illerde de organik bal üretimi ile ilgili ormanlar kuruluyor" diyerek konuştu.

 

"5 YIL İÇİNDE TÜRKİYE'NİN EN İYİ BALINI ÜRETMENİZİ İSTİYORUM"

Söz konusu alanın arıcılık için önemli ağaç, çalı ve bitkilerin ağırlıklı olarak kullanıldığı bir orman olacağını söyleyen Bakan Eroğlu, arıcıları yanına çağırarak iki isteğini iletti. Arıcılardan ormanları koruyacakları konusunda söz alan Bakan Eroğlu, "Ormanları iyi koruyun. Bu konuda sizlere de önemli görevler düşüyor. Ayrıca sizlere 5 yıl süre veriyorum. Türkiye bal üretiminde şu anda ilk üçte. Ben size hedef koyuyorum. 5 yıl içinde Türkiye'yi dünyada en fazla bal üreten ülke haline getireceksiniz.

Bakanlık olarak size tam destek veriyoruz. 750 hektarlık bir alanda gerek elle gerekse iş makinesi ile toprak işlenmiş, 2009 yılı sonbaharı alana 27 adet değişik zamanlarda çiçeklenen ağaç, ağaççık ve otsu bitkilerle kombineli ekim ve dikim yapıldı. Bu alana yalancı akasya, ahlat, erik, alıç, kestane, ıhlamur, iğde, kekik, güven, fiğ, sığır kuyruğu, yonca gibi bitkiler dikildi ve ekildi" dedi. Alana yaklaşık bin ile 2 bin adet kovan konacağını belirten Eroğlu, yılda 37 bin 500 kilo organik bal üretimi

hedeflendiğini de ifade etti.

Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu ve protokol üyeleri, bal ormanının açılış kurdelesini kesti. Eroğlu ve beraberindekiler daha sonra alana erguvan ağacı dikti.

TÜRKİYE'NİN İLK BAL ORMANI AFYONKARAHİSAR'DA AÇILDI
TÜRKİYE'NİN İLK BAL ORMANI AFYONKARAHİSAR'DA AÇILDI
TÜRKİYE'NİN İLK BAL ORMANI AFYONKARAHİSAR'DA AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2010 Cumartesi 23:39:02
Güncelleme :9 Mayıs 2010 Pazar 09:15:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?