3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Ünlü cerrahtan ilginç benzetme

Ankara Özel Mesa Hastanesi Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Tayfun Aybek, Afyonkarahisar Genç Atılımcılar Derneğinin daveti üzerine Çakmak Marble Otel'de kalp ve damar ameliyatları hakkında bilgi verdi.

Afyonkarahisar Genç Atılımcılar Derneği tarafından kalp ve damar hastalıkları ve tedavi yöntemleri ile ilgili sunum yapmak üzere Ankara Özel Mesa Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Doç. Dr. Tayfun Aybek, açık kalp ameliyatları, kalp çalışırken yapılan ameliyatlar ile ilgili konuşma yaptı.

10 bine yakın hastası bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Tayfun Ayberk, kalp ameliyatlarını uçak kullanan pilotlara benzetti. Doç. Dr. Ayberk "Kalp ameliyatı yapmak uçak kullanmaya benziyor. Burada her işte olduğu gibi bu işte
de işinize hakim olmasınız gerekiyor. Sadece kalp cerrahisi değil, kardiyoloji, anestezi, göğüs hastalıkları bunlarda da bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Birde bir kalp ameliyatında toplam 9 kişi var ve birde uzman var. Anestezi uzmanı, asistanlar operatörün yanında bir hastaya 9 kişi bakıyor. O 9 kişiyi de kalp ameliyat esnasında yönetmeniz lazım. Hakikaten işimiz ince iş olduğu için yüksek konsantrasyon gerekiyor. Dikkat gerektiren bir iş aynı pilotluk gibi. Her parçanın makinesi de var. Uçakların kokpit benziyor. Son yolların kalp damar cerrahi son yıllarda gelişti. En ufak değişikliklerde bile haber veriyor. O yüzden bizim işimiz uçmaya benziyor. Artık bu iş o kadar garantili bir iş değil. Uçak'ta seyahat edermiş gibi bir durum var. Kendinizi bırakıp biz gerisini hallederiz şeklinde bir durum ortaya çıkıyor. Tabii ki bu uçak hiç düşmüyor mu ki diye soranlar var. Tabii ki bazen uçak kazaları olabiliyor. Eğer özellikle çok çok riskli hastalar ise, her şey denenmiş ise o zamana kadar bir çok hastalıkları beraberinde getirmiş olabilir" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 16:51:15
Güncelleme :5 Mart 2009 Perşembe 17:03:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?