4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Vergi rekortmenlerine ödül

Vergi Haftası nedeniyle Defterdarlık binası toplantı salonunda 2007 yılının vergi rekortmenlerine ödül verildi.

Afyonkarahisar Defterdarlığı tarafından 20. Vergi Haftası kutlamaları çerçevesinde düzenlenen vergi rekortmenleri gününe Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Belediye Başkanı Abdullah Kaptan, İl Jandarma Komutanı J. Albay Ünal Ödemiş, Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol, Emniyet Müdürü Ali Bilkaya, daire müdürleri, defterdarlık çalışanları ve mükellefler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı sinevizyon gösterisi izletildi. Açılış konuşmasını yapan Defterdar Mustafa Ceylan, "Vergi Haftası nedeni ile düzenlediğimiz etkinlik çerçevesinde bu gün burada defterdarlığımızın 2008 yılına ilişkin faaliyet raporu hakkında bilgilendirme ile il düzeyinde en çok gelir ve kurumlar vergisi beyan edip bunları ödeyen ilk üç mükellefimize plaket, yine şiir, resim ve afiş dallarında il düzeyinde ilk üç dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verilmesi programını gerçekleştirmek üzere toplandık" dedi.

Haftanın amacının vergi konusunda kamuoyunu bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve bunun bir vatandaşlık görevi olduğunu hatırlatarak gönüllü uyumu sağlamak olduğunu anlatan Ceylan, sözlerine şöyle devam etti: "Günümüzde devletin görevlerinin başında çeşitli kamu hizmetlerinin gerçekleştirilmesi gelmekte, bunun beraberinde de devletin sürekli ve yeter elde etme ihtiyacı kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelere baktığımızda da kamu gelirlerinin temelini ve önemli kısmını vergilerin oluşturduğunu görüyoruz."
Ceylan, konuşmasından sonra faaliyet raporlarını sinevizyon eşliğinde katılımcılara anlattı.

VERGİ KAVRAMI İNSANOĞLUNUN YAŞANTISINDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Sayar da Vergi Haftası'nın amacının toplumda vergi bilincini geliştirmek olduğunu söyledi. Sayar, vergi kavramının insanoğlunun yaşantısına girdiğinden beri toplumun en az sevdiği unsurlar arasında yer aldığını belirtti. Medeniyet ve akabinde hukuk sisteminde ortaya çıkan değişmeler birey ile devlet arasındaki ilişkilerin sınırlarını ve düzeyini belirlediğini anlatan Sayar, şöyle konuştu: "Devlet ile birey arasında statü belirlenmesinde vergi konusunda da bir takım düzenlemeler yapılması, bireylerin hak ve özgürlükleri açısından önem arz etmektedir. Vergi, 1215 yılında bir özgürlük fermanıyla devletlerin anayasalarına girmiştir. Vergi devletlere çok şey öğretmiştir. Demokrasiyi getirmiştir. Vergi bir nevi demokrasinin finansmanıdır diyebiliriz."

VERGİ VERMEK YURTTAŞLIK GÖREVİDİR
Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, 1990 yılından bu yana geleneksel olarak kutlanmakta olan Vergi Haftası'nın bu yıl 20. yılının kutlandığını hatırlattı.
Vali İmga, haftanın amacının halkımızda vergi bilinci oluşturmak, mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu temin etmek, maliye ve mükellefler arasında ilişkileri geliştirmek olduğunu söyledi.

Vergi'nin tarih boyunca ülkelerin hemen hepsinde önemli bir yer tuttuğunu anlatan İmga, şunları söyledi: "Bunun nedeni, ülkelerin gerek kamu giderlerinin karşılanması gerek ekonomik ve sosyal politikaların uygulanmasında vergiye ihtiyaç duyulmasıdır. Bu olgu doğal kaynakları zengin olan ülkeler için de geçerlidir. Kamu hizmetlerinin arzu edilen seviyelere çıkarılması, hizmetlerin toplumun her kesimine ulaştırılması için gelirlere ihtiyaç var. Bu gelirlerin başında vergi gelmektedir. Vergi gücünü aslında Anayasamızdan almaktadır. Zira Anayasamızın 73. maddesinde; 'herkesin kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlü' olduğu belirtilmektedir."

Yani vergi kanunlarının temelinde anayasanın yer aldığını belirten İmga, "Ancak, sadece vergi kanunu çıkarmakla vergi toplanamaz. Onun için vergiyi topluma benimsetmek, sağlıklı bir vergi bilinci oluşturmak gerekmektedir" dedi.

Bu bilincin oluşturulmasında ve yerleştirilmesinde en önemli unsurlardan birinin eğitim olduğunu anlatan İmga, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vergilemede devlet ve vatandaş ilişkilerinin çok yoğun bulunması, bu eğitimin gereğini ortaya koymaktadır. Bu eğitimden sadece vatandaş veya mükellef gruplarını da anlamamak gerekir. Vergi uygulayıcıları ve yöneticilerini de içine alan geniş bir yelpazeyi ifade eden bir olgudur. Verginin tabana yaygınlaştırılması, kayıt dışı ile mücadele, belge düzeninin oturtulması yapılacak çalışmalarda öne çıkan unsur olarak görünmektedir. Kutsal bir vatandaşlık görevi olan vergi verme bilincinin oluşturulması, bu bilincin öğretilmesi ve yayma sadece maliye mensuplarının değil hepimizin görevi olduğunu ifade etmeliyim.  Bu zamana kadar başarılı çalışmalar yapan ve bundan sonrada mevzuat çerçevesinde başarılı çalışmalar yapmaya devam edecek olan Maliye camiasını kutlar, Vergi Haftası'nın ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim."

DÜZENLİ VERGİ ÖDEYENLERE ÖDÜL VERİLDİ
2007 yılı kazançlarına göre il düzeyinde birinci olan Mehmet Çakmak ve ikinci olan Adnan Demirel'e ödüllerini Vali Haluk İmga verdi. 2007 kurumlar vergisi 2. İkbal Akaryakıt Şirketi adına Salim Pancar ve gelir vergisi 2. Şuayip Demirel'e ödülü Belediye Başkanı Abdullah Kaptan takdim etti. Son olarak kurumlar ve gelir vergisinde 3. olan AFJET Tesislerine ve Salim Pancar'a ödüllerini Başsavcı Nihat Erol verdi. Çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyelerin verilmesinin ardından kokteyl ile program sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2009 Perşembe 23:47:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?