4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Yargı bağımsız değil çıkışı

İstanbul Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koçak, yargı bağımsızlığı konusunda Türkiye'de sıkıntılar olduğunu belirterek, "Anayasa'ya herkes uymak mecburiyetindedir. Ama Türkiye'de insanlar bunlara riayet etmiyorlar, bunları deliyorlar" dedi.

İstanbul Özel Okan Üniversitesi'nin tanıtımı ve çeşitli incelemelerde bulunmak amacıyla Afyonkarahisar'a gelen Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koçak ve Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Jale Akmel, Çakmak Otel'de basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında gündemdeki Ergenekon davasına değinen Prof. Dr. Koçak, yargı bağımsızlığı konusunda Türkiye'de sıkıntılar olduğunu ifade etti. 'Yargı gerçekten bağımsız mı?' diyerek söze başlayan Koçak, "Bir yargılama devam ediyor. Öbür taraftan bir muhalefet partisi genel başkanı kalkıyor; 'İşte bu şudur, budur filan diyor'. Anayasa'nın 138. maddesinde 'Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez. Genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz' diyor. Anayasa'ya herkes uymak mecburiyetindedir. Ama Türkiye'de insanlar bunlara riayet etmiyorlar, bunları deliyorlar" dedi.

Yıllarca avukatlık yaptığını belirten Koçak, dosya ve delilleri görmeden hüküm verildiğini sadece Türkiye'de gördüğünü söyledi. Yargının başka bir kolunun Ergenekon davasını takip ettiğini ifade eden Koçak, "Onu alkışlayanlar Anayasa Mahkemesi'ne küfrediyor. Anayasa Mahkemesi'ni alkışlayanlar ise yargıya bilmem ne diyor. Böyle bir şey olamaz. Anayasa'ya uymak mecburiyetindeyiz. Yoksa kurallar ortadan kalkarsa hukuk devletinin işlemesi mümkün değil. Hukukçular kararlarıyla konuşur" diye konuştu.

Türkiye'nin büyük bir devlet olduğunu ve dışarıya çıkıldığında bunun çok iyi görüldüğünü kaydeden Koçak, "Türkiye bir hukuk devleti. Problemlerimiz yok mu? Var tabii ki. Bu problemleri aşarız. Ama bu noktada akli selimin ortaya çıkıp demesi lazım ki; 'Arkadaşlar bunu böyle yapmayın, şunu da şöyle yapmayın'. Her şey tartışılsın, konuşulsun. Ama bu ortamda olmamalıdır. Yalnız onun arkasında siyasi iradenin olması gerekir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 20:42:41
Güncelleme :8 Ocak 2009 Perşembe 20:46:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?