4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Zor ameliyatı başardılar

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim elemanları ciddi ve riskli bir ameliyatı başarıyla gerçekleştirdi.


Tansiyonu çok düşük genel durumu oldukça ciddi bir şekilde acil servise getirilen 42 yaşındaki hasta, kalpten çıkan ana damar yırtılması (tip 1 Aort diseksiyonu) nedeniyle acil şartlarda hemen ameliyata alındı. Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç.Dr. Mustafa Emmiler'in sorumluluğundaki ekip tarafından ameliyat gerçekleştirildi. Ameliyatın ardından herhangi bir sorun yaşamayan hasta bugün taburcu edildi.


ZOR BİR AMELİYATTI
AKÜ Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mustafa Emmiler, hastaya müracaat ettiği ilk sağlık merkezinde kalp krizi teşhisi konulduğunu ve bu tanıya yönelik tedavi uygulandığını söyledi. Yrd.Doç.Dr. Emmiler, "Burada uygulanan tedavinin ardından (fibrinolitik) kalp ile kalp zarı arasında kan birikmesi nedeniyle hastanın durumu son derece ağırdı.

Ancak hastanın müracaat ettiği ilk merkezde uygulanan tedavide yanlış ya da ihmal bulunmamaktadır. Çünkü hastanın EKG ve kan değerindeki değişiklikler kalp krizini çok iyi bir şekilde taklit ediyordu. Bu tür durumlarda özellikle de hastanın uzun yıllar süren tansiyon yüksekliği sorunu varsa, sadece kalp krizi olduğu düşünülmemeli, kalp krizi ile birlikte ana damar (aort) yırtılma olabileceği de akılda tutulmalıdır" dedi.


Bu tablonun oldukça önemli, ağır ve ciddi bir tablo olduğunu belirten Emmiler, şunları söyledi: "Söz konusu durumdaki hastaların büyük bir çoğunluğu birkaç saat içerisinde kaybedilir. O nedenle bu tür hastaların çok acil bir şekilde tam donanımlı bir sağlık merkezine getirilmesi ve durumunun hızla teşhis edilmesi hayat kurtarıcı olacaktır."
 

İha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 15:10:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?