22
Mayıs
2024
Çarşamba
BOLVADİN - AFYONKARAHİSAR

Şifalı sular keşfedilmeyi bekliyor

Afyonkarahisar'ın Bolvadin İlçesi Belediye Başkanı Ahmet Helvacı, Türkiye'deki 195 kaplıcadan yılda 10 milyon kişinin yararlandığını belirterek, "Türk insanı olarak sağlık sektörünü de yakından ilgilendiren termal turizmi yeni yeni keşfetmekteyiz" dedi.


Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından Haziran ayında düzenlenen Kent Kurultayı'ndan konuşan Belediye Başkanı Ahmet Helvacı, yeni gelişen turizm alanlarının, Türkiye'nin geleceğini değiştirebileceğine dikkat çekti.

Yeni turist profilinin talep ettiği her şeyin Türkiye'de olduğunu vurgulayan Helvacı, "Fırsatlardan yararlanmak isteyenlerin, yatırıma odaklanması gerekiyor. Fakat yatırım dediğimiz olgu, yanlızca finansman ihtiyacının karşılanmasıyla mümkün olmuyor. Finansman ihtiyacının yanında, proje ve yetişmiş eleman ihtiyacı da turizmde önemli açıklardan birisidir. Türkiye, kaynak suları zenginliği açısından ilk 7 ülke arasında yer alıyor. Türkiye'de, 195 adet kaplıcadan yılda 10 milyon kişi birçok hastalığın tedavisinde, rehabilitasyon ve dinlenme amaçlı olarak faydalanmaktadır. Türk insanı olarak sağlık sektörünü de yakından ilgilendiren termal turizmi yeni yeni keşfetmekteyiz. Bu keşfetme sürecinde en önemli görev üniversitelerimize düşmektedir. Çünkü termal turizm, jeolojik etütlerden mimariye, yabancı dilden işletmeye, tıptan ekonomiye kadar pek çok alanda akademik çalışma gerektiren bir sektördür. Şifalı sular keşfedilmeyi bekliyor. Üniversitelerimizin ilgili bölümlerinde termal turizm işletmeleri için, reklam, satış ve pazarlama, halkla ilişkiler konularında programlar geliştirilmeli, işletmecilerin de üniversitelerimiz aracılığıyla bu tür eğitimler almaları teşvik edilmelidir” diye konuştu.

"ÜNİVERSİTEYE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR"
Turizm ve otelcilik bölümlerinde okuyan öğrencilerin, termal turizm sektöründe staj yapmalarının sağlanması ve bu bölümlerden mezun olan gençlerin sektöre kazandırılması gerektiğine dikkat çeken Helvacı, şunları söyledi; "Üniversitelerimizin mühendislik fakültelerinde jeotermal rezervlerin bulunması, korunması ve etkin kullanımıyla ilgili ihtisas sahaları belirlenip, ülkemizin bu zenginliğinin daha verimli ve etkin kullanımı sağlanmalıdır. Nitelikli geri dönüşüm ve reenjeksiyon için gerekli çalışmalarsa üniversitenin çevre ile ilgili bölüm ve birimleriyle termal turizm işletmecileri arasında ortaklaşa yürütülmelidir. Yeraltına tekrar verilemeyen termal suyun çevreye zarar vermemesi için gerekli çalışmalar da üniversiteyle birlikte yürütülmelidir. Sağlık sektörü için bulunmaz bir nimet olan şifalı termal suların tedavi amaçlı kullanımıyla ilgili olarak da, tıp fakültelerimiz araştırma çalışmaları yapmalı, konuyla ilgili branşlaşma faaliyetleri başlatılmalıdır.”

iha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 14:07:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?