20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇAY - AFYONKARAHİSAR

Görme engellilere göz olacak proje

GÖRME ENGELLİLERE GÖZ OLACAK PROJE

Afyonkarahisar'ın Çay İlçesinde bulunan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri 11 ve 12. sınıf öğrencileri, geliştirdikleri iki ayrı proje ile görme engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştıracak buluşlara imza attı.

Çay Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Alan Şefi Ali Ünlü'nün önderliğinde Bilişim Teknolojileri Alanı 11 ve 12. sınıf öğrencilerinin hazırladığı Dijital Göz Projesi Afyonkarahisar'daki beceri yarışmasında mansiyon ödülüne layık görüldü. Dijital Göz Projesi hakkında bilgi veren proje önderi Bilişim Teknolojileri Alan Şefi Ali Ünlü, proje ile görme engellilerin birinin yardımı olmadan ve bastona ihtiyaç duymadan hareket edebileceğini belirtti. Ünlü, görme engelli vatandaşımızın herhangi

bir yerine, ayakkabı gibi elbise gibi, vücudundaki herhangi bir yerine uzaklık sensörleri yerleştirdiklerini belirterek "Uzaklık sensörlerinden alınan bilgilere göre, görme engellilerin kulağındaki kulaklığa 'Dikkat sağınızda engel var' ya da 'Dikkat solunuzda engel var' diyerek onu uyarıyor. Sensörlerin önüne herhangi bir engel çıktığı zaman kulaklıktan 'Dikkat sağınızda engel var' ya da 'Dikkat solunuzda engel var' gibi uyarılar geliyor" dedi.

PROJE FİKİRLERİ FORUM SİTELERİNDEN

Projenin ilham kaynağını engellilerin kurduğu forum sitelerindeki isteklerin oluşturduğunu anlatan Ünlü, sözlerine şöyle devam etti:

"Engelli vatandaşların forum sitelerinde bir çok istek var. Biz de buralardan konuları çekiyoruz ve bunlarla ilgili 'İnsanlara nasıl yararlı olabiliriz' diye araştırdığımızda zaten fikirler tek tek ortaya çıkmaya başlıyor. Proje havuzunda 5-6 tane proje oluyor. Daha sonra yapabildiğimiz kadarını ekonomik ölçülerin de elverdiği sürece yapmaya çalışıyoruz. Bu proje Ekim ayında araştırması yapılmış, geçen yıl Şubat ayı ortalarında tamamlandı."

DURAKLARDA ENGELLİLER SORUN YAŞAMAYACAK

Engellilerin forum sitelerinde yer alan 'Duraklarda biz sorun yaşamak istemiyoruz' şeklindeki isteklerine de Bilişim Teknolojileri öğrencileri 'Durakta Durmak Yok Projesi' geliştirdi. Bu istekten yola çıkarak otobüs gelirken duraktaki engelli vatandaşı uyaracak 'Durakta Durmak Yok Projesi'ni geliştirdiklerini anlatan Ünlü, proje ile engelli vatandaşların herhangi bir kimseye muhtaç kalmadan, otobüsün geldiğini algılayıp kendisinin otobüse binebileceğini söyledi. Projede yine engelli vatandaşın sesten

yararlanacağı bilgisini veren Ünlü, Bilişim Teknoloji öğrencilerinin proje yapma çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2011 Perşembe 14:51:03
Güncelleme :17 Şubat 2011 Perşembe 18:40:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İSA AKSU IP: 88.249.194.xxx Tarih : 11.03.2011 09:41:14

TEBRİKLER TEKNİK ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE VE ÖĞRETMENLERİNE.İSA AKSU NATO ASKERİ KÖPEK EĞİTİM UZMANIAFGAHANİSTAN-IRAK-LÜBNAN -TÜRKİYE