19
Mayıs
2024
Pazar
DAZKIRI - AFYONKARAHİSAR

Dazkırı turizmin gözbebeği oldu

2003 yılı turizm sezonunda yaklaşık bir milyon turistin uğradığı bu satış merkezlerine ilginin fazla olmasının, bölgede bu tip yatırımların yoğunlaşmasına neden olacağı belirtiliyor. Sağlık turizmi yönünden de kaplıcalar alanında büyük gelişmeler kaydeden Afyon’da, günlük yatak kapasitesi 3 bin 340’ı bulurken, bu sayı günübirlikçilerle birlikte 10 bine ulaşıyor. Afyon kaplıcaları, özel sektörün de devreye girmesiyle çağdaş boyutlarda hizmet vererek turizmin yıl boyu sürmesine katkıda bulunuyor.

Turizm Müdürlüğü kayıtlarına göre, 2003 yılında Afyon’a gelen yabancı turist sayısı 3 bin 120, yerli turist sayısı ise 656 bin 196 kişi olarak belirlendi.

Coğrafi konumu itibariyle Batı Anadolu’ya açılan bir geçit merkezinde olan Afyon, ulaşım yönünden olduğu kadar tarihi ve turistik değerler yönünden de oldukça zengin. Jeolojik bir oluşum olan İscehisar, Seydiler ve Döğer bölgesindeki "Turizm kuşağı", peri bacaları ve bu bölgedeki Frig kaya yerleşim yerleri, mezar odaları ile Afyon kent merkezindeki Karahisar Kalesi, eski evler, camiler ve müzeler, görülmeye ve gezilmeye değer kültürel varlıklar arasında yer alıyor. Sandıklı Akdağ Tabiat Parkı ve Tokalı Kanyon, Sultandağı İlçesi’ndeki Buzluk Mağarası ise özellikle dağcıların rağbet ettiği tabii güzellikler arasında bulunuyor. Afyon’un, milli boyutlarda tanınan meşhur kaymağı, lokum çeşitleri, eti, sucuğu ve mermeri ile de turizm gelirlerinin yükselmesine sebep olduğu ifade ediliyor.

Afyon’da bulunan müzeler de ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. 1971 yılında hizmete açılan Afyon Arkeoloji Müzesi’nin iç teşhir salonunda eski Tunç, Hitit, Frig, Lidya, Hellen, Roma ve Bizans dönemlerine ait çok sayıda höyük ve antik kentlerden bulunan yerel özellikli küçük buluntular, çeşitli dönemlere ait eserler, bahçe teşhirinde ise genellikle Roma ve Bizans dönemi mermer eserleri ile Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait mezar taşları sergileniyor. 1994 yılında açılan Zafer Müzesi ise Afyon’un düşman işgalinden kurtuluşuna müteakip 30 Ağustos 1922 Başkomutan Meydan Muharebesi’nin planlarının tartışıldığı, görüşüldüğü ve yapıldığı yer olması bakımından büyük önem arz ediyor. Kutsal anıların mevcut ve gelecek kuşaklara aktarılması amacı ile o günkü atmosferde, kahramanların şanları ile dekore edilmeye çalışılan Zafer Müzesi’nde, o dönemle ilgili olarak fotoğraf, belge, harita ve panolar teşhir ediliyor.

iha-dazkırı
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2004 Cumartesi 19:49:47
Güncelleme :9 Haziran 2006 Cuma 10:24:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HİLMİ ACI IP: 81.215.67.xxx Tarih : 29.09.2005 09:52:42
DAZKIRI'DA TURİZME YETERİ KADAR ÖNEM VERİLMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM. ÇÜNKÜ TURİSTLERE YÖNELİK HALI ÖTELYELERİ HARİÇ HİÇBİR TESİS BULUNMAMAKTADIR. BU SEKTÖRE YÖNELİK HİÇBİR YATIRIM YAPILMAMAKTADIR.YETKİLİLERİN BU KONUDA YATIRIMCILARA TEŞVİKDE BULUNMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM. GEREĞİNİ SAYGILARIMLA ARZ EDERİM.