19
Mayıs
2024
Pazar
EMİRDAĞ - AFYONKARAHİSAR

Emirdağlı 2 gurbetçi aileye SIRP zulmü...

1996 yılından beri Belçika'da yaşayan Buzlu ve Tokay aileleri, tatillerini geçirmek üzere memleketleri Afyon'un Emirdağ İlçesi'ne gelmek üzere otomobilleriyle yola çıktı. Sırbiye Gümrük Kapısı'na kadar gelen ve buradan rahat bir şekilde geçen aileler, yaklaşık 5 kilometre ileride bulunan gişeye yaklaştıklarında saldırıya uğradı. Araçlarıyla birlikte gurbetçi ailelerin önünü kesen Sırplar, aileyi soymak isterken, Sırp polisi de olayları seyretmekle yetindi. Pasaportları elinden alınan, olayın ardından 3 gün gözaltında tutulan ve dövülen aileler, kaçarak canlarını zor kurtardı.

Buzlu ailesinden Serbülent Buzlu, bundan böyle Türkiye'ye otomobille gelmeyi düşünmediğini söyledi. Belçika'dan çıkarken yanında 2 bin 500 Euro para olduğunu, Türkiye'ye geldiğinde ise 300 Euro kaldığını belirten Buzlu, "Yugoslavya'da polisler adım başı 'Dur komşu ver 100 Euro ver 50 Euro" diyor. Eskiden Bulgarlar'a para verirdik, şimdi de Yugoslavlar'a veriyoruz. Bizim tek hatamız Yugoslavya'dan akşam geçmemiz. Akşam değil de gündüz geçseydik problem olmayacaktı. Bu benim için büyük bir tecrübe oldu. Bir daha Türkiye'ye otomobille gelmeyi düşünmüyorum. Bundan sonra tercihim uçak olacak. Araçlarıyla yurtdışından Türkiye'ye gelecek olan arkadaşlara tavsiyem; Yugoslavya'yı akşam geçmesinler." dedi.

Türkiye Gazetesi'nin de kendileriyle ilgilendiğini ifade eden Serbülent Buzlu, "Türkiye Gazetesi'ne teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bize çok yardımcı oldular. Türk Konsolosluğu, 'Gelmeyeceğiz, bizim yapabileceğimiz bir şey yok' diyordu. Ama Türkiye Gazetesi yetkililerinin baskısıyla Türk Konsolosluğu akşam saatlerinde de olsa olay yerine geldi. Ben Türk vatandaşıyım ve askerliğimi Türkiye'de yaptım. Fakat orada bir Türk vatandaşı olduğum için utandım. Belçika devleti bana sahip çıktı ve yarım saat içinde olay yerine geldi. Türk Konsolosluğu ise Türkiye Gazetesi'nin baskısıyla ancak akşam saatlerinde olay yerine geliyor. Belki aynı anda gelselerdi, bunlar yaşanmazdı." şeklinde konuştu.

Tokay Ailesi'nden Erhan Tokay da, Sıpların, ellerine kelepçe takarak kendilerini soymak istediğini belirtirken, Emrah Tokay ise "Sırplar bize saldırdı. Annem o anda kalp krizi geçirdi. Bizi 3 gün esir aldılar ve dövdüler. Her yerim yara oldu." diye konuştu.

iha-afyon
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2004 Salı 12:12:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Atmaca Selma IP: 84.194.183.xxx Tarih : 30.06.2005 16:27:29
Selam, Bizde Belçika'da ya$ayan gurbetçileriz, ailem 40 yildir Belçika'da yasiyor. Hepimiz dogma buyume buraliyiz (Belçika). Belçika'da çok sayida Sirplar bulunmakta; onlara bizden (Türklerden) daha fazla hak taniyorlar. Bu haberi okuyunca baya bi etkilendik, ablamlarda araba'yla Türkiye'ye gitmeyi düsünüyorlar, insallah onlar böyle bir olayla karsilasmazlar; tabiiki böyle bir olayi hiçkimseye dilemeyiz. Saygilar