20
Mayıs
2024
Pazertesi
SANDIKLI - AFYONKARAHİSAR

Beşbin yıldır şifa dağıtıyor

Afyon’un Sandıklı Hüdai Kaplıcaları, Frig Krallığından bugüne beşbin yıldır şifa dağıtmaya devam ediyor.

Çamur banyolarıyla dünyaca ünlü kaplıca; su banyosu ve içmeleri, doğal saunaları, belgeli tesisleri, apart villaları ve sosyal tesisleriyle bir kaplıca kolonisi oluşturuyor

İlk Hıristiyanlık devrinde Hieropolis (Koçhisar) Başpiskoposu Sen Mişel, hastaları kaplıcada tedavi ederek mucize göstermiş, bundan dolayı Hieropolis kutsal şehir sayılmış.

Sir W. M. Ramsey, 1881 yılında yazdığı “Küçük Asya’nın Tarihi ve Coğrafyası” adlı kitabında, Frigya arazisinde bulunduğunu söylediği Sandıklı için “Pentapolis” ismini kullanıyor. Bir rivayete göre, Hz.İsa’nın 12 havarisinden Paulus, bu yörede piskoposluk yapmış.

Kaplıca, Frigler döneminde ve daha sonraları “Frigya Salutaris” (Şifalı Frigya) olarak adlandırılmış. Latince dertlerden kurtulma anlamına gelen “salut” sözcüğü yerine bugün “Allah korusun”, “şifa versin” anlamına gelen “hüdai” sözcüğü kullanılıyor.

 Kaplıcada yer alan eski dönemlere ait havuzlar, kaplıcaya gelenlerin ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Kaplıcadaki çamurun romatizma, nevralji, nefrit, kırık-çıkık tedavilerinde, çocuk felcinde ve kadın hastalıklarında faydalı olduğu yönünde doktor raporları da bulunuyor.

aa
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2004 Perşembe 12:23:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?