20
Mayıs
2024
Pazertesi
ŞUHUT - AFYONKARAHİSAR

Arsenikli su tartışması

Şuhut'ta ki toplantıda Şuhut'un içme suyunda arsenik bulunduğu, ancak Afyonkarahisar merkezde arsenik oranının daha yüksek olmasına rağmen kullanımın devam ettiği belirtilerek, vatandaşlara "Rahatça su içebilirsiniz" çağrısında bulunuldu

İnsani içme suyu ve Şuhut ilçesi içme suyu hakkında halkı bilgilendirme toplantısı Şuhut Belediye Konferans Salonu'nda yapıldı.

Toplantıda arsenik oranına değinilirken, il merkezindeki oranın ilçeye göre daha yüksek olduğu ve içilmeye devam edildiği vurgulandı.

Şuhut Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre Şuhut ilçesindeki içme ve kullanma suları hakkında Şuhut Belediyesi tarafından Konferans salonunda yapılan Halkı Bilgilendirme toplantısı AKÜ Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Atilla Evcin'in sunumu ile gerçekleşti. Toplantıya İlçe Kaymakamı Barbaros Baran, Belediye Başkanı Ekrem Özsoy, İl Genel Meclisi üyeleri, Belediye meclis üyeleri, Mahalle Muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Evcin, içme suyundaki arsenik ve uzaklaştırma yöntemleri hakkında verdiği bilgiler doğrultusunda 17 Şubat 2005 tarihli insani tüketim amaçlı sular hakkındaki yönetmelik gereği sudaki azami arsenik oranının 10mg (mikrogram/l) olduğunu Şuhut'taki bu oranın ise 4 kuyudan alınan ölçümlerin baz alındığında 11-14 mg (mikrogram/l) olduğunu bildirdi. Bu oranların Şuhut için bir tehlike arz etmediğini ve rahatlıkla içilebilir bir su olduğunu belirten Evcin Afyonkarahisar baz alındığında ise Şuhut suyuna oranla 3 kat yüksek oranda arsenik bulunduğunu ve bu suyun içilmekte olduğunu belirtti.

Sudaki arsenik oranının düşürülmesinin kireçle yumuşatma ve demirle arıtma olduğunu kaydeden AKÜ Yrd. Doç. Atilla Evcin, şebeke sularının sürekli gözetimde tutulması gerektiğini ifade etti. Şuhut Belediye Başkanı Ekrem Özsoy, halen 10 farklı sondaj kuyularından alınan numunelerin tahlile gönderildiğini, psikolojik olarak panik yaşanacak bir durumun olmadığını, şebeke suyu tüketiminin bir problem yaratmayacağını, kendisinin de şebeke suyu kullandığını söyledi.

Özsoy, "Belediye olarak; insan sağlığına verdiğimiz önem herkes tarafından bilinmektedir. Bundan sonra da ne gerekir ise Belediye imkanları çerçevesinde arıtım tesisi inşa edebiliriz" dedi.

Özsoy, vatandaşların paniğe kapılmadan gönül rahatlığı ile şebeke suyunu kullanabileceklerini belirtti.

Kocatepe
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2008 Salı 16:22:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?