19
Mayıs
2024
Pazar
GERMENCİK - AYDIN

Deve güreşi heyecanı başlıyor

EGE’DE DEVE GÜREŞİ HEYECANI BAŞLIYOR

Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde 200 yıldır geleneksel hale gelen Deve Güreşi Şenlikleri’nde 2010-2011 sezonu 28 Kasım’da Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Turanlar köyünde yapılacak sezonun ilk güreşiyle start alacak.

Ege Bölgesi'nde tahminlere göre 300'ü aşkın deveci olduğu ve bunların bulundukları yerlerde birer dernek çatısı altında toplanmaları konuya verilen önemi gözler önüne seriyor. Ayrıca, İzmir'in Selçuk ilçesi, organize edilen bir deve güreşi festivalini 20 bin kişinin izlemesi, ilk baskısı 1955 yılında yapılan Guinness Rekorlar Kitabı'na bu güne kadar 18 rekorla adını yazdıran Türkler elde ettiği başarıların bir tanesi olarak kaydedilmiş durumda.

Deve Güreşlerinin tarihi 19. yy başlarına kadar uzanıyor. O tarihlerde İzmir yönünden gelen kervanlar eski adı Karapınar olarak bilinen yeni adı ise İncirliova olan ilçede konaklıyordu. Bu konaklama esnasında deve yavruları (dorumlar) kendi aralarında oynarlardı. Kervanda yük bulamayan boşta kalan develerin birbirleriyle güreştiklerini gören deve sahipleri; develerin bu hareketlerine ilgi duyup deve güreşlerini organize etmeye başladı ve bu oyunları gelenek haline getirildi. İlk zamanlarda şahıslar arasında iddia yoluyla yapılan deve güreşleri zamanla genişleyerek zamanla toplumsal bir eğlence halin geldi. Deve güreşlerinin amacı toplumsal dayanışma, topluma yararlı temel hizmet kuruluşlarının yapıtlarının çoğaltılması, korunması ve çoğaltılmasında büyük rol oynuyor.

Bu organizasyonlarda elde edilen tüm gelirler kamu ve toplum kuruluşlarına aktarılıyor. Güreş develeri Buhur adı verilen çift hörgüçlü erkek deveyle tek hörgüçlü yoz dişi devenin çiftleşmesinden meydana gelen erkek deve olarak biliniyor. Bu develere Tülü adı verilirken; Tülü adı verilen güreş develeri yaz ve sonbahar aylarında arpa, burçak,üzüm ve yulaf gibi kuvvetli besinlerle beslenip kış aylarına doğru kızmaya başlıyor. Kızmalarının sebebi ise dişilerini diğer erkek develerden kıskanmalarından kaynaklanıyor. Develerin kızmaya başlamasından sonra güreşler başlayarak Aralık, Ocak, Şubat ve Mart ayının sonuna kadar devam ediyır. Güreşlerden önce kampa alınan develer, bir sporcu gibi çalışmalara başlar ve günde en az 10-15 kilometre yürütülüyor. Zaman zaman diğer develerle antrenman güreşi yaptırılan develerin, aylık masrafları bin 500 TL ile 3 bin TL arasında değişiyor.

Türkiye’de deve güreşleri Aydın, Muğla ve İzmir illerinin ilçe ve köylerinde düzenlenen festivaller kapsamında 50'ye yakın ayrı merkezde yapılıyor. Ege Bölgesi'nde yaklaşık 200 yıldır geleneksel olarak yapılan deve güreşleri, son yıllarda ilginç deve isimleriyle de dikkati çekmeye başladı. Baykal, Sarıgül, Saddam, Bush, Deliyürek, Çatlı, Dermanbey, Muhsin Bey, Tatar Ramazan, Karahanlı, Alex ve Asashoryu Akabeno güreşlere olan ilgiyi artırmak için konulan ilginç isimlerden bazıları.

Deve güreşi organizatörü Metin Çetin, güreşlerin bir gün öncesi düzenlenen ''halı gecesi'' adı verilen eğlencede deve sahiplerini buluşturan güreşlerin amacının, toplumsal dayanışması güçlendirmek olduğunu açıkladı. Çetin, son yıllarda,deve güreşlerini izlemek isteyenler için yurtdışında turlar düzenlenmeye başladığını söyledi. Güreş yapılacak her alanda önce dua edildiğini kaydeden organizatör Çetin, "Güreşlerden önce sokaklarda halka tanıtılan develerin özenle süslenmesi ve güreşleri kazanan devenin sahibine sadece halı hediye edilmesinin, 200 yıllık geleneğin bir parçasıdır. Deve güreşleri orta, ayak, başaltı ve baş' olmak üzere 4 kategoride yapılır. Güreşlerin ev sahipliğini cazgırlar yapar, güreşler sırasındaki çevre güvenliği ise urgancı diye tabir edilen görevliler tarafından sağlanır” dedi.

GÜREŞLERİN KALBİ 4 AYDA 30 AYRI MERKEZDE ATACAK

Deve Güreşleri Düzenleme Komitesi tarafından belirlenen Ege Bölgesi 2010-2011 Deve Güreşleri takvimine göre yeni sezonun ilk güreşleri 28 Kasım 2010 tarihinde Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Turanlar köyünde yapılacak şenliklerle başlayacak. Ege Bölgesi’nde Aydın, İzmir, Muğla, Denizli, Manisa ve Balıkesir olmak üzere 6 ayrı ilde 4 ay boyunca devam edecek olan deve güreşi heyecanı kapsamında 30 ayrı merkezde pehlivan develer şampiyonluk için boy gösterecek. Ege Bölgesi’nde 2010-2011 güreş sezonu Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Gökkaya köyünde 20 Mart 2011 tarihinde yapılacak sezonun son güreşleri ile sona erecek.

EGE’DE DEVE GÜREŞİ HEYECANI BAŞLIYOR
EGE’DE DEVE GÜREŞİ HEYECANI BAŞLIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2010 Salı 09:55:01
Güncelleme :2 Kasım 2010 Salı 20:33:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?