19
Mayıs
2024
Pazar
KÖŞK - AYDIN

Teknolojiye inat karasabana devam

Ünlü Seyyah Evliye Çelebi’nin ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akar’ sözleriyle tasvir ettiği verimli Aydın topraklarında yaşayan çiftçiler, arazilerini işleyebilmek için öküz ve atlara muhtaç oldu.

Bilgisayar çağının yaşandığı günümüzde çiftçilere yönelik de bir çok makine icat edilmesine rağmen, Aydın’ın dağ köylerinde üretim yapan çiftçiler, eski çağlarda olduğu gibi arazilerini öküz ve atlarla işlemeye devam ediyor. Öküzlerin ayaklarını ilginç yöntemlerle nal çakıp sabana koşan çiftçiler, yamaç arazileri karış karış işleyerek ekmek mücadelesi veriyorlar.

Küresel ekonomik krizin ülkemizi de etkisi altına almasının ardından, Aydın’da artan işsizlikle birlikte vatandaşlar ekmeğini taştan çıkarmak için farklı yöntemler aramaya başladı. Miras yolu ile her geçen gün bölünen araziler ve tarım alanlarının daralması nedeniyle Aydın’da vatandaş yüksek kesimlerdeki engebeli araziler de ümit kapısı oldu. Engebeli olması ve yol sorunu nedeniyle arazilerini traktörle işleyemeyen çiftçiler asırlar öncesinde olduğu gibi öküz ve atlarla çift sürmeye devam ediyor.

NALLANAN ÖKÜZLER SABANA KOŞULDU
Geçen yıllarda devam eden kuraklığın sona ermesiyle, Aydın dağlarında tavlanan toprakları işlemek için öküz ve atlara iş düştü. İlginç bir yöntemle nallanan öküzler sabana koşularak tarlaları işleme mücadelesine girişti. Ovada arazileri olmadığı için rızklarını dağlarda aramak zorunda kaldıklarını belirten Köşk İlçesi’ne bağlı Ilıdağlı çiftçiler, arazilerini ancak öküzlerle işleyebildiklerini belirttiler.

Dünyanın en kaliteli incirinin yetiştiği Aydın dağlarını traktör ile işlemenin mümkün olmadığını belirten çiftçilerden Celil Kahraman “Arazi sarp, ulaşım yok. Bu nedenle topraklarımızı öküzlerle işlemek zorundayız. Başka da çaremiz yok” dedi.
Nallanmaması halinde öküzlerin ayakları acıdığı için sabanı çekmekte zorlandığını belirten çiftçiler, nallanan öküzlerin sabanı daha kolay çektiğini kaydettiler.

iha
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2009 Pazartesi 11:22:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
efe IP: 88.247.238.xxx Tarih : 24.04.2009 03:25:59

evet maalesef gunumuz sartlarına uymasada yasam sartlarımız bunu gerektırıyor çiftçinin elindeki arazisi az ve arazının engebelı olması okuzu zorunlu tutuyor ama onca zorluklarla yetistirdigi urunude para etmıyor bırde gecen yılkı urun kayıplarımız ıcın devletın destekleme sozu verıp arazılerı dolasıp uruz kayıplarını tespıt edip bu kayıplarımız dogrultusunda kahvelere kayıp dogrultusunda listeler asıp koyluyu umutlandırıp sonrada odeme yapmaması aydın çiftçisinin umutlarını tamamen yıkmıstır devlletımız maalesef çiftçimizle dalga geçmiştir