28
Mayıs
2024
Salı
KUŞADASI - AYDIN

Akdoğan'a vergi kaçakçılığı davası

Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan hakkında vergi kaçakçısı olduğu iddiasıyla dava açıldı. 

Sahibi olduğu Akdeniz Holding'e bağlı Zara Halıcılık Şirketi'ne devletten aldığı teşvik kredisini sahte fatura ve belgelerle kapatan Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan hakkında Kuşadası Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından vergi kaçakçılığı suçu işleyerek, devleti zarara uğrattığı iddiasıyla dava açıldı. Vergi kaçakçılığından dolayı 3 yıldan 5 yıla kadar hapsi istenen Fuat Akdoğan'ın aynı dava kapsamında belediye başkanlığı görevinin düşürülmesi isteniyor. 

Kuşadası'nda büyük yankı uyandıran gelişme, Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan hakkında Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı İzmir Gelirler Bölge Müdürlüğü'ne yapılan bir ihbarla başladı. Akdoğan'ın sahibi olduğu Zara Halıcılık ve Turizm Anonim Şirketi'nde 2000 yılında sahte belge düzenlemek suçunu işlediği iddiasıyla vergi denetmenleri M. Ali Turhan ve Mesut Özel tarafından inceleme yapıldı. Vergi denetmenlerinin incelemesi sonucu, Zara Halıcılık'ın incelenen defterlerinde, 2000 yılında kapanan Zara Halıcılık ve Turizm Şirketi'nin 17.09.1996 tarihli döviz kazandırma faaliyetleri için vergi, resim, harç istisna belgesi ile 1996, 1997, 1998, 1999 ve 2000 yıllarına ait defter ve belgelerin incelenmesinde döviz alım belgesine göre işlemleri 1996-1997 yıllarında yapıp düzenlendiği ve incelemeye ibraz yıllarında gerçekleştirilen bir işlemin belgesinin 2000 yılında dönemsellik gereği düzenlemeyeceği, bu şekilde düzenlenecek belgelerin gerçeği yansıtmadığı şirketin 2000 yılında kira gelirinden başka gelirinin olmadığı bildirildiği halde, 2000 yılında ev vergi inceleme belirtilen 25 adet belge düzenlendiği, defterlere bu şekilde kaydedildiği belirtildi. 

Vergi denetmenlerinin hazırladığı rapor doğrultusunda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından, vergi kaçakçılığı suçu işleyen ve devletten aldığı döviz kredisini sahte belgelerle kapatmaya çalışan Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Vergi denetmenlerinin raporunu inceleyen Kuşadası Cumhuriyet Savcısı Ufuk Abbas Ulutürk, 21 Eylül 2006 tarihinde hazırladığı iddianamesinde, "Şüphelinin anılan şirket yetkilisi olarak 17.09.1996 tarihininde vergi, resim ve harç istisnası belgesine dayanarak, 3 milyon 109 bin 600 Alman Markı ve 2 milyon Amerikan Doları döviz kredisini Türk Lirası olarak kullandığı, krediyi kapatmak için 2000 yılında KDV'siz değeri 151 milyar 238 milyon 886 bin 750 Türk lirası olan toplam 25 adet fatura düzenlediği, ancak bu faturalı ibraz edemediği anlaşılmıştır. Şüpheli Fuat Akdoğan, ifade savunmasının alınması için Cumhuriyet Başsavcılığımıza çağrılmış, verdiği ifadesinde atılı suçlamayı kabul etmediğini belirtmiştir. Soruşturma dosyası, vergi suç raporu ile birlikte incelendiğinde şüphelinin almış olduğu teşvik kredisini kapatmak amacıyla vergi incelemesi ve kavuşturma aşamasında sunmadığı 25 adet sahte fatura düzenlediği hakkında kamu davası açılması için yeterli delilin bulunduğu anlaşılmıştır" deniliyor. 

Kuşadası Cumhuriyet Savcısı Ufuk Abası Ulutürk, belirtilen nedenlerden dolayı Fuat Akdoğan'ın yargılanmasının yapılmasını ve eylemine uyan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 359/2 ve TCK'nın 53. maddeleri uyarınca cezalandırılması isteğiyle iddianamesini Asliye Hukuk Hakimliği'ne gönderdi. Dosyayı inceleyen Asliye Ceza Hakimliği de Akdoğan hakkında 2006-569 Esas sayısıyla 29 Eylül tarihinde dava açtı. Buna göre, Akdoğan devleti zarara uğratıp, vergi kaçakçılığı gerekçesiyle 3 yıldan 5 yıla kadar ağır para cezası ile yargılanacak. Ayrıca, aynı dosya kapsamında Belediye Başkanlığının düşürülmesi ile seçilme ve seçme ehliyeti ile diğer siyasi haklarını alınması konusunda da mahkeme tarafından yargılanacak. Akdoğan'ın vergi kaçakçılığı suçu ve görevden alınmasıyla ilgili yargılanacağı davanın ilk duruşması 11 Aralık 2006 tarihinde Kuşadası'nda 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

"SUÇSUZ OLDUĞUM MAHKEME SONUNDA ANLAŞILACAK"
Bu arada, Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, Kuşadası 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından hakkında açılan vergi kaçakçılığı suçlaması ve siyasi haklarının alınmasıyla ilgili davayla ilgili olarak, böyle bir suç işlemediğini söyledi.
Mahkemenin açıldığını ve bu nedenle bu konuda fazla yorum yapamayacağını belirten Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, "Konu ortağı olduğu bir şirketle ilgili. Ben iddia edildiği gibi böyle bir suç işlemedim. Bu konuda mahkeme tarafından dava açıldığı için fazla konuşamıyorum. Ama suçsuz olduğum mahkeme sonunda ortaya çıkacak" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2006 Pazartesi 15:25:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serdar demir IP: 88.241.222.xxx Tarih : 21.04.2008 10:44:19

kaçır vergi kaçır nereye kadar sat kuşadasını sat bakalım ne kadar.. oh bu ne güzel oyundur şunu unutma oyunlar bozulur hiçbişey olmazsa birisi mızıkçılık yapar oyun biter..