19
Mayıs
2024
Pazar
KUŞADASI - AYDIN

Aksu, yeni filmine hazırlanıyor

"Dondurmam Gaymak” filminin yönetmeni Yüksel Aksu, Meandros Festivali’ne destek vermek üzere Kuşadası’na geldi. Kuşadası ve Menderes havzasında inceleme yapan ünlü yönetmen, yeni filmini bu bölgede çekeceğini açıkladı.

Yeni filmi “Entelköy-Tepeköy” için Büyük Menderes Deltası civarında araştırmalarda bulunan Yüksel Aksu’yu, bölgede doğal hayat, çevre ve kültürün korunmasına yönelik çalışmalar yürüten Kuşadası Eko Sistemi Koruma Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) üyeleri gezdirdi. Ünlü yönetmen, Kuşadası bölgesinde de ekolojik köy Kirazlı ve Değirmen Çiftliği’nde incelemelerde bulundu.

Aslen Muğla’nın Ula ilçesi doğumlu olan ünlü yönetmen Yüksel Aksu, “Kendi bölgeme gelince rahatlıyorum. Meandros projesi şu anda Türkiye’nin en önemli kültürel projesidir. Kısa ve orta vadede bu proje hem ekonomik, hem kültürel katma değerlerini üretecektir. Yaşadığımız coğrafyanın kültürel, tarihsel mirasına, eşsiz güzellikteki doğasına sahip çıkmak, aydın, yönetici, halk herkesin sorumluluğudur” dedi.

Meandros Havzası’nın dünyanın en önemli beşiklerinden biri olduğunu kaydeden Yüksel Aksu, “ Dünya felsefecileri, matematikçileri, edebiyatçıları, bu coğrafyadan çıkmıştır. Eğer bugün bir çağdaş Avrupa Uygarlığı ve dolayısıyla Dünya Uygarlığı varsa, bu uygarlığı büyük ölçüde Meandros Havzası’na borçludur. Danimarka’da Kuzey Ülkeleri Felsefe Grubuna bir konferansımda; Anaksimendros, Thales, Heraklitos hemşerimdir dediğim zaman insanların gözleri parlamıştı. Batı Anadolu ve Ege Dünya Uygarlığının temelidir ve buna sahip çıkmak hepimizin ödevi ve sorumluluğudur. Bu açıdan ben bu bölgede bu uygarlıkları kendisine referans alan ve anlatan bir sinema projesi hazırlamaya çalışıyorum. Çok güzel mekanlar ve insanlar buldum. Başak Kamacı daha önceden tanıdığım arkadaşım. Festival Komitesinde yer alan Kuşadası EKODOSD derneği başkanı Bahattin Sürücü’de, 1980’li yıllarda Muğla’dan güreşlerini izlemek için geldiğim eski bir arkadaşım. Yerel sivil toplum örgütlerinin bölgede yapmış olduğu çalışmalar çok önemli” diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 19:11:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?