Kuşadası Turist Rehberleri Derneği (KURED), tarafından organize edilen "Arkeoloji Günleri 2008" kapsamında; İzmir’in Torbalı ilçeindeki Metropolis Antik Kenti’ne gezi düzenlendi. 4 Antik kentte gerçekleşen arkeoloji bulunmasının ikincisi de büyük ilgi gördü. Etkinliğe katılan isteyen rehber ve arkeoloji dostu yaklaşık 50 kişi otobüslerleKuşadası’ndan Metropolis antik kendine gitti.
Arkeoloji Günleri kapsamında yapılacak olan; Magnesia, Metropolis, Tralles ve Claros"u içeren "Arkeoloji Buluşması" gezilerinin ilki Germencik ilçesine bağlı Ortaklar beldesindeki Magnesia antik kentine düzenlenmişti. KURED’in organize ettiği ikinci gezi ise İzmir'in Torbalı İlçesi yakınlarında bulunan Metropolis antik kentine gerçekleştirildi. Burada, Metropolis Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Aybek, “ Metropolis 2008 Kazıları “ hakkında etkinliğe katılanlara ayrıntılı bir sunum yaptı.
AYBEK'in anlatımı ile "Metropolis 2008 Kazıları" hakkında bilgi verilecek.
Magnesi antik kentinde başlayıp, Metropolis Antik Kenti gezisiyle devam eden “ Arkeoloji Günleri 2008 “ kapsamında önümüzdeki haftalarda Aydın merkezdeki Tralles antik kenti ve İzmir'in Özdere İlçesi- Ahmetbeyli Mahallesi yakınındaki Claros antik kenti gezilecek. Antik Tralles gezisi 12 Eylül Perşembe, Claros gezisi ise ekim ayı sonunda yapılacak. Tralles Arkeoloji Buluşması'nda Tralles antik kenti kazıları Başkanı Prof. Dr. Abdullah Yaylalı katılımcılara kazı çalışmaları hakkında bilgi verecek ve eşliğinde kazı alanını gezdirecek. Antik Claros kenti hakkında ise, Kazı Başkanı Prof. Dr. Nuran Şahin kazı çalışmaları hakkında bir "Claros Sunumu" yapacak.
Kuşadası Rehberler Derneği (KURED) Başkanı Ali Karapınar, Arkeoloji Günleri adı altında, Aydın ve İzmir’in paha biçilmez değerdeki 4 arkeolojik sit alanını rehberlere ve tüm arkeoloji dostlarına tanıtmayı ve bu ören yerlerini seyahat acentelerinin ilgi ve bilgilerine sunmayı hedeflediklerini söyledi. Magnesia, Metropolis, Claros, ve Tralles'i içeren "Arkeoloji Buluşması" gezilerinin ilk iki ayağını tamamladıklarını belirten Karapınar, “ 4 antik kentteki kazıların ülkemiz arkeologları tarafından yürütüldüğü ve "yabancı kazı başkanlarının bilgi paylaşımındaki cimrilikleri karşısında kazı başkanlarımızın bilgi paylaşma cömertliklerinin takdir edilmesi gerekmektedir. Bu etkinliklerimizin temel özelliği, kazılara ilişkin en son gelişmeleri bizzat çok kıymetli kazı başkanı profesörlerimizden öğrenecek olmamızdır. Profesörlerimiz bize zaman ayırarak kazı alanlarını gezdireceklerdir. Bu 4 sit alanı ülkemizin profesörleri başkanlığında kazılmaktadır. Geziye katılanlar ve yabancı kazı başkanlarının bilgi paylaşımı konusunda ne kadar cimri olduklarını bilenler, kazı başkanlarımızın bilgiyi paylaşmaktaki cömertliklerini ayrıca takdir edeceklerine inanıyoruz" diye konuştu.
"ARKEOLOJİ VE KÜLTÜR FESTİVALİ" 2009’DA DA DÜZENLENECEK
KURED Başkanı Ali Karapınar, bu seneki arkeoloji buluşmalarının umulan ilgiyi görmesi halinde 2009'da, sözkonusu dört antik yerleşimi arkeolojisi, mutfağı, halk sanatları ve doğası ile bir bütün halinde tanıtmayı hedefleyen "KURED 2009 Arkeoloji ve Kültür Festivali” düzenleyeceklerini söyledi. Karapınar, festivalin kazı döneminin sonunda yapılacağını, bu sayede arkeoloji buluşmalarında yine en son bulgulara ilişkin bilgi edinme şansını elde edeceklerini belirtti.