13
Mayıs
2025
Salı
KUŞADASI - AYDIN

Arkeoloji Günleri 2009 başladı

Kuşadası Turist Rehberleri Derneği(KURED) “Arkeoloji Günleri 2009”un ilk etkinliğini Bodrum’da gerçekleştirdi.

Bodrum Rehberler Derneği BORED’in ev sahipliğinde, TURSAB’ın Ortakent’teki yeni konferans salonunda Bodrum belgeseli izlendi, antik tiyatro, Myndos Kapı, Mozole ve Kale ziyaret edildi. Kuşadası ve Bodrum Turist rehberleri dernekleri ortak etkinlikleri sürdürme kararı aldılar.

Bodrumlu rehberler Kuşadası’ndan gelen 60 meslektaşlarını antik tiyatroda karşıladılar. BORED Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Bakışoğlu’nun Kuşadalı meslektaşlarına tiyatroyu anlatmasından sonra, Ortakent’te Belediye tarafından tahsis edilen arazide inşa edilerek geçtiğimiz günlerde hizmete giren TÜRSAB Kültür Merkezi’ne geçildi. Kuşadalı rehberleri, burada, BORED Başkanı Mimar Neşe Gökbel, TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu yetkilileri ve eski Müze Müdürü Arkeolog Oğuz Alpözen karşıladılar.

“Bodrum ve Milas’ta Karakteristik Köy Yerleşmelerinde Geleneksel Mimarî ve Yapı Tarzı” üzerine araştırmalar yürüten Bodrum Rehberler Derneği BORED Başkanı Mimar Neşe Gökbel, doğduğu topraklara ilişkin, mimar ve rehber duyarlılığı ile yaptığı “hoşgeldiniz” konuşmasıyla katılımcıların büyük takdirini topladı.

Bodrum’u “Bodrum” yapan başlıca faktörün fakirlik olduğuna dikkati çeken Gökbel, “Bir zamanlar peynir yemekten ağzımız dilimiz kururdu. Sonra, değişen dünyaya Bodrum da ayak uydurdu ama bu kent, fakirliğinde bile güzelliği taçlandırmayı başardı: 11 belediye geldi geçti, ama hiçbiri 2 kattan fazlasına imar vermedi. Bu da, rantı elinin tersiyle geri çevirmekti” dedi.

Coşkun Aral’ın hazırladığı “Geçmişten geleceğe Bodrum” konulu belgesel filmin izlenmesinden sonra Kuşadalı rehberleri ağırlayan BORED üyesi rehberler ve TÜRSAB Bodrum BYK yetkilileri konuklarına çay-kahve, pasta- börek, mandalina ve ilçenin kültürel tanıtımına yönelik birer tanıtım çantası armağan ettiler.

Hediye paketi; Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen 4’üncü ve 5’inci Uluslararası Bodrum Film Festivalleri kitapçıkları, Mehmet Uslu’nın “Bodrum Türküleri, Öyküleri ve Musikişinasları” isimli kitabı, “Ben Mustafa Kemal Atatük” cd’si, Ender Kasal’ın “Türkülerde Bodrum” isimli cd’si, Bodrum Çocuk Filmleri Festivali Programı, Bodrum Belediyesi tarafından Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir anısına yayınlanan 2 adet kitapçık ve turistik tanıtım afişleri ile Arkeolog Oğuz Alpözen’in “Ancient Halicarnassus” isimli İngilizce kitabından oluşuyordu.

İkramlardan sonra ev sahibi ve konuk rehberler önce Büyük İskender’in M.Ö 334 yılında kente girdiği Myndos Kapısı’na gittiler. Kapı’yı Bodrumlu rehberler Güler Bener ve Aydın Bakışoğlu’ndan dinleyen Kuşadalı rehberler, daha sonra Mozole’yi eski Müze Müdürü, arkeolog-rehber Oğuz Alpözen, Kaleyi ise Müze Müdürü Sualtı Arkeoloğu Yaşar Yıldız eşliğinde gezdiler. Bodrumlu arkeolog-rehber Canan Küçükören’in Halikarnas Kraliçesi Artemisia ile ilgili sunumunun ardından etkinlik sona erdi. Kuşadalı rehberler, etkinlik kapsamında, ayrıca, Oğuz Alpözen’in “Eski Testi Doktoru’nun Anıları” isimli son kitabı ve Karia Uzmanı Arkeolog-Rehber Canan Küçükeren’in “Karia” ve “Karia” Efsaneleri” isimli kitaplarından satın alarak yazarlarına imzalattılar.

Kuşadası Rehberler Derneği Başkanı Ali Karapınar, Turist Rehberleri Fedrasyonu’nun kurucuları arasında yer alan iki örgütün ilk kez ortaklaşa bir etkinliğe imza attıklarına dikati çekerek, “Ortaklaşa düzenleyeceğimiz etkinliklerin arkası gelecek. Ayrıca, başta meslek yasamız ve 2009 sezonunda üyelerimize iş bulmak, bölgelerimizde kaçak rehberlikle mücadele etmek gibi konularda daha sıkı işbirliği yapacağız” dedi. Karapınar, ören yerlerini kazı başkanı profesörlerden dinleme konseptine dayalı Arkeoloji Günleri’nin yıl boyunca çeşitli etkinliklere süreceğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2009 Pazartesi 09:48:49
Güncelleme :19 Ocak 2009 Pazartesi 10:02:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?