31
Mayıs
2024
Cuma
KUŞADASI - AYDIN

Avukat da dolandırdı

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde villa sahibi olmak isteyen 7 Hollandalı aile tapu şokuyla karşılaştı. Toplam, 1 milyon 200 bin euro ödemelerine karşın tapularını alamayan Hollandalılar, arazinin ortağı olduğunu belirten bir başka firmanın da, ‘işgalci’ olduklarını öne sürerek evlerini boşaltmaları tebligatı üzerine, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Hollanda'da her yıl düzenlenen uluslararası bir emlak fuarını ziyaret eden 7 ailenin, birbirinden habersiz aynı standa gelmesi kaderlerini birleştirdi. Hollandalı Tineke Bleese Spaargaren'in sahibi olduğu ‘Blees Emlak Danışmanlığı’ şirketinin açtığı stantta Kuşadası'na bağlı Soğucak Köyü’nde inşa edilecek 7 villa alıcı buldu. Şirket yetkilisi olarak Spaargaren ile alıcılar arasında villaların tamamlanıp tapuların verilmesi konusunda kontrat imzalandı. Alıcılar sözleşme gereğini yerine getirip anlaşma tutarının yüzde 95’i olan toplam 1 milyon 185 bin Euro’yu Spaargaren'in Hollanda'da gösterdiği bir banka hesabına yatırdı. Hollandalılar, taahhüt edilen süre aşılsa da 2006 yılında Türkiye’ye gelip tamamlanan villarına yerleşti. Henüz resmiyette paylaşım yapılmamasına rağmen şantiye elektriği kullanan yabancılar, sözleşme tutarının kalan yüzde 5’ini de ödeyip tapularını alma hayalleri kurarken, acı bir gerçekle karşılaştı.

Yaz ayları başında avukatı eşliğinde siteye gelen Safiş Kuyumculuk Limited Şirketi sahibi Abdulselam İreç, tüm sakinlere işgalci olduklarını ve evleri boşaltmaları gerektiğini tebliğ etti. Neye uğradıklarını şaşıran Hollandalılar, koştukları tapu dairesinde ev aldıkları siteye sadece Spaargaren'in sahibi olduğunu söylediği şirketin değil, Safiş Kuyumculuk Limited Şirketi’nin de ortaklığı olduğunu öğrendi. Site sakinleri, görüştükleri ve “Ortağımla aramızda sorun var. Mahkemeliğiz. Sorunu çözdüğümüzde tapularınızı veririm” yanıtını aldıkları Spaargaren hakkında Kuşadası Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Villa mağdurları Cornelis François- Lumina Eekman, Tjed Andele- Frederike Nauta, Everdina- Lary Van De Venter, Nicholas Sharp, Johannes Maria Van Der Burg, Romana Capuzzato, Margaretha- Johannes Leenderts, verdikleri şikayet dilekçelerinde Spaargaren'in vaatlerine inandıklarını, kendisini arazinin tek sahibi olarak gösterdiğini, inşaatların belirtilen sürede tamamlanmadığını ve üç yıldan bu yana oyalanıp tapularının verilmediğini belirterek şikayetçi oldu.

AVUKAT DA KANDIRMIŞ

Cornelis François-Lumina Eekman çifti, emlak fuarında başlayan ve günümüze kadar gelen süreçte birçok gariplik sezmelerine karşın hep iyi niyetle yaklaştıklarını anlatarak şöyle dedi:

“Spaargaren bize güven verdi. Arazi sahibi olduğunu belirterek bize sözleşmeler imzalattı. Kendisinden istediğimiz tapu örneğini Hollandalı avukat Henk Sepers'e gönderdi. Avukat Sepers bize tapuda hiçbir sorun görmediğini söyleyince inandık. Sonradan Sepers'in Spaargaren'in avukatı olduğunu öğrendik. 2006 yılından bu yana bizi sürekli oyaladı. Bize karşı dürüst olmadı. Hiçbirimiz bir ortağı olduğunu bilmiyorduk. Kendi arazisi olduğunu söyledi ve paralarımızı da kendi adına aldı” dedi.

‘BÜYÜK PARALAR HARCADIK’

Hayran kaldıkları Türkiye'ye yerleşmek ve sakin bir hayat yaşamak istediklerini söyleyen Cornelis François- Lumina Eekman çifti ise “Hollanda'daki evimizi sattık. Bize gösterilen evimizi bundan sonraki yaşamımıza göre düzenledik. Büyük paralar harcadık. Tapu almayı beklerken, bugün bize işgalci olduğumuz ve evimizden çıkmamız gerektiği söyleniyor” diye konuştu.

Yaşanan tüm sorunlara karşın iyi niyetlerini koruduklarını söyleyen Everdina- Larry Van Der Venter çifti de Türk adaletine inandıklarını, evlerinin tapusunu er veya geç alacaklarını umduklarını söyledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 13:59:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?