16
Mayıs
2024
Perşembe
KUŞADASI - AYDIN

Aydın'da mavi bayrak töreni

27 Nisan 2007 tarihinde Danimarka Kopenhag'ta toplanan Uluslararası Jüri 2007 Mavi Bayrak Ödülleri'ni açıkladı. Buna göre, Türkiye'de 2007 yılında 235 plaj ve 14 marinada mavi bayraklar dalgalanacak.
Kuşadası Pamucak'taki Ephesusu Princess Oteli'nde yapılan ödül töreninde, 2007 yılının ilk mavi bayrağı göndere çekildi.

Törene, Aydın Valisi Mustafa Malay, Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, Kuşadası Kaymakamı Ahmet Ali Barış, TURÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rendam, Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile turist tesis işletmecileri temsilcileri katıldı.


TURÇEV yönetim Kurulu Başkanı Ali Rendam, yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) 1993 yılında, Turizm Bakanlığı önderliğinde, mavi bayrak uygulamasının ülkemizde de başlatılabilmesi amacı ile kurulmuştur.

Akdeniz çanağında turizmde gelişmiş olan ülkelerde yaygınlaşamaya başlayan sağlıklı plaj, bakımlı ve kontrol edilen bir çevreyi simgeleyen mavi bayrağın turizm açısından da önemli olduğu yaklaşımı ile çalışmalarına başlamıştır. Marinalar içinse deniz suyu analizleri istenmemekle birlikte diğer kriterler benzerlik göstermektedir. Mavi bayrak, uluslararası niteliği ile de turizm açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü tatil yapmak için bilmediği, yeni tanıyacağı bir yere giderken, insanların uluslararası garanti içeren ve özelliklerini bildiği bir plaja gitmek için plan yapması kolay olmaktadır. 'Mavi Bayrak' bu nedenle güçlü bir araçtır. Mavi bayrak ödülü bir yıl için verilmekte ve her yıl müracaatlar yenilenmektedir. Türkiye'de 2007 yılında 235 plaj ve 14
marinamızda mavi bayraklar dalgalanacak. 2007 yılında dünya genelinde sadece 2579 plaj 631 marinaya mavi bayrak verilmiştir. Türkiye, 499 mavi bayraklı İspanya 430 mavi bayraklı Yunanistan ve 238 mavi mayraklı Fransadan sonra 4. ülkedir. Ülke genelinde 2006 yılına oranla yüzde 20'lik bir artış sağlanmıştır".


Törende konuşma yapan Aydın Valisi Mustafa Malay ise mavi bayrağın uluslararası önemine değinerek şunları söyledi: "Dünya standartlarındaki kriterleri yerine getirerek ürünüzü dünya çapında tescillemiş oluyorsunuz. Aydın bölgesi inciri konusunda dünyada bir numara olmasına rağmen bunu tam anlamı ile tescilleyemediğinden adını yeteri derece duyuramamaktadır. Bu nedenle ürünü tescillemek ve bunu uluslar arası arenada yapmak çok önemlidir. Mavi bayrak ise turizmdeki tescillerden biridir. Genel olrak geçen
yıl ile bir karşılaştırma yaptığımızda Kuşadası ülke genelinde mavi bayraklı plajlarda birinci iken bu yıl ikinci sıraya düşmüştür. Bu konuda da özellikle belediye plajlarını niteliğini korurken turistik işletmelerin plajlarındaki mavi bayrak sayılarında azalma olmuştur. Bu kapsam da turistik tesis işletmecilerini daha duyarlı ve bu konuda yatırımlarını tamamlamaya davet ediyorum. Bu kendi kayıpları olduğu kadar ülkenin de kaybıdır".

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2007 Pazar 01:17:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?