22
Mayıs
2024
Çarşamba
KUŞADASI - AYDIN

Bafa Gölü'ne 1 milyon balık bırakılacak

Toplu balık ölümleri ile gündeme gelen Bafa Gölü'nün kurtarılması amacıyla çevreciler tarafından “Başka Bafa Gölü Yok” kampanyası başlatıldı. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından yayınlanan bildiride DSİ'nin kendi hazırlattığı rapor doğrultusunda harekete geçilmesi istenirken, DSİ'den yapılan açıklamada ise yeni bir balık türü geliştirmek suretiyle Bafa Gölü'ne 1 milyon balık bırakılacağı bildirildi. 

Bir bildiri yayınlayan EKODOSD, son yıllarda gölün ekolojisinde sudaki organik ve kimyasal kirlenmeden kaynaklanan olumsuzluklar gözlendiğine dikkati çekerek, “Binlerce yıldır akvaryum gibi olan göl suları, çürüyen bitkiler ve alglerden geçilmiyor ve dayanılması güç bir koku meydana çıktı. En çok da balıklar etkilendi ve son yıllarda toplu balık ölümleri hızla artmaya başladı” denildi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan EKODOST Başkanı Bahattin Sürücü “Beşparmak Dağları'nın vahşi kayalıklarına doğru uzanan, bu coğrafyanın hem en güzel, hem de en şansız gölü Bafa Gölü'dür. 1978 Yılına kadar gölün sahibi olan Halil Özbaş (Son Osmanlı Padişahı Sultan Vahdettin'in torunu Hümeyra Sultan'ın eşi) gölün tüm balığını avlamaktaydı. Bafa Gölü 1978 Yılında, dönemin hükümeti tarafından kamulaştırılmıştır. Gölün o zamanki sahibine 25 yıllık ürün bedeli hesaplanarak verilmiştir. Son yıllarda gölün ekolojisinin sudaki organik ve kimyasal kirlenmeden kaynaklandığını düşündüğümüz olumsuzluklar gözlenmeye başlandı. 

Bu arada, çevreciler ve doğa sevenlerin tepkilerini kampanya ve bildirilerle dile getirirken, Devlet Su İşleri(DSİ) 21. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, su ürünleri görevlileri tarafından çalışmalar yapıldığı ve bu çalışmalar ışığında göldeki suya uygun balık türlerinin geliştirildiğini kaydedildi. Bu çalışmalar bizi de sevindirdi” dedi. 

DSİ tarafından yapılan açıklamada ise “Su ürünleri görevlilerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda barajlara tatlı su balıkları bırakılmaktadır. Hedefimiz, Bafa Gölü'ne uygun yeni bir balık türü geliştirmek. Uygun balık türü tespit edildiği anda Bafa Gölü'ne 1 milyona yakın balık bırakmayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 09:16:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?