Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Av. Cengiz TUĞRAL ve Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Zeki Durmaz ile 32 ilin Baro Başkanları, Aydın Baro Başkanlığı’nın ev sahipliğinde Kuşadası’nda bir araya geldi.
Avukatlık kanunundaki değişiklikler, Yüksek Mahkeme ve Danıştay kararlarının irdelenmesi ile Türkiye’de yaşanan hukuk eksenli sorunların tartışılacağı konferans için Kuşadası’na gelen 32 baro başkanının toplantısı Kuşadası Adakule Otel’de başladı.
Konferansın açılışında konuşan Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, avukatlık mesleğinin büyük bir kaos ortamına sürüklendiğini belirterek, “Ülkemizde hükümetin son dönemde hukukçulara bakışı, varlıklarında hoşnut olmama aşamasındadır. Aynı bakış açısı avukatlara da yöneliktir. Mesleğin bugün içinde bulunduğu kaos ortamından çıkartılabilmesi için acil önlemler alınması gerekmektedir” dedi.
Son yollarda devletin birimleri arasındaki anlaşmazlıkların yanı sıra, devletin birimleri ile vatandaş arasında yaşanan olumsuzlukların da arttığına değinen Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, “Örneği polis toplumsal olaylarda, belki de olay çıkmayacakken fiile uygun davranmamak suretiyle olayların büyümesine neden olduğu, olaylar sırasında orantısız güç kullandığı görülmektedir. Bu fikir hürriyetinin olduğu, demokratik hukuk devleti anlayışına uymamaktadır” diye konuştu.
Açılış konuşmasında darbe söylentilerine de değinen Germen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bildiğiniz gibi bir gazetede de yayınlanan bir haber üzerine aslı bir türlü ortaya çıkmayan, aslının olduğu bile tespit edilemeyen bir fotokopi belge ile kamuoyu günlerce meşgul edilmiş, devletin kurumları arasında güvensizlik baş göstermiş, kişiler mağdur edilmiş, suçlu ilan edilmiştir. Bugün ise bu olay tamamen unutulmuştur. Bu tür gerçek anlamda belgeye dayanmayan, hele hele günümüz teknolojisi ile belge üretmenin çok kolay olduğu bir ortamda özellikle hukukçuların çok daha duyarlı davranması gerekmektedir. Yargıyı ya da kamuoyunu etkilemeyi amaçlayan bu tuçaklara düşmemek gerekmektedir. Hukuk devletinde kimsenin yargı önünde ayırlacalığı olmaz. Yargı gerçek delillerle gerekirse devlet içindeki örgütlenmeleri çözmeli cezalandırmalıdır. Şüphe varsa hukuk kuralları dahilinde Ergenekon davasında olduğu gibi üzerine gitmeli, ama deniz fenerini de soruşturmalıdır”
Türkiye Barolar Birliği tarafından Kuşadası Adakule Otel’de 32 ilin baro başkanının katılımıyla gerçekleşen konferansta Avukatlık Kanunu’nda yapılması gereken değişikliklerle ilgili somut öneriler, Yasalarla belirlenmiş Yüksek Mahkeme ve Danıştay’da aleyhe çıkan kararların irdelenmesi ile Ülkemizde yaşanan Hukuk eksenli sorunlarla ilgili değerlendirme yapılıyor. Baro başkanları ayrıca toplantının sonunda Türkiye gündemini de yakından ilgilendiren bir sonuç bildirgesi yayınlayacak.