16
Mayıs
2024
Perşembe
KUŞADASI - AYDIN

Beç tavuğu ilgi çekiyor

Kuşadası'nda bir cami avlusunda yaşayan beç tavuğu Kuşadalıların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de büyük ilgisini çekiyor.

Boynuza benzeyen kahverengi ibiği, gri üstüne inciye benzeyen beneklerle kaplı gövdesi, açık mavi yanakları, koyu mor boynu, kırmızı gaga dibi ve göz çevresi ile ilgi odağı olan beç tavuğu Kuşadası Eko Sistemi Koruma Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) tarafından koruma altına alındı.


EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü aslında yaban kuşu olan beç tavuklarının, Afrika alttüründen evcilleştirildiğini ve kafa yapıları itibariyle hindiyi andırdıklarını belirterek, "Beç tavuğu Madagaskar'dan Türkiye getirilmiştir. Türkiye'li olarak adlandırılan yakın doğulu tüccarlar tarafından Avrupa'ya dağıtılmıştır.Anavatanı Afrika olan Beç tavukları, orta çağda Fransız krallarının hayvanat bahçelerinde ve çok daha öncesinde Yunan ve Roma uygarlıklarında yetiştirildiği bilinmektedir. Afrika'da milyonlarca yabani Beç tavuğu bulunmaktadır. Dünyada en fazla Batı Avrupa'da ve 51 milyon adetle Fransa'da bulunmaktadır. Türkiye'de ise bazı hayvanat bahçelerinde yer almakta ve bazı çiftliklerde ve arazisi olan kişilerde hobi olarak yetiştirilmektedir. Bir ara İzmir Hayvanat bahçesinden yoğun miktarda satışı yapılmıştı. Bahçesi ve arazisi olan kişiler, keskin çığlıkları olduğu ve yabancılara karşı hassasiyet gösterdiğinden, hırsızlara karşı canlı alarm olarak da kullanmıştır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2007 Perşembe 11:58:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?