20
Mayıs
2024
Pazertesi
KUŞADASI - AYDIN

Katı atık projesi hızla ilerliyor

Yüzde 70’i Avrupa Birliği fonlarından karşılanan hibelerle gerçekleştirilen Kuşadası Bölgesel Katı Atık Yönetim Sistemi (KUŞATAK) kapsamında yapımı başlayan Kuşadası Yeni Düzenli Katı Atık Depolama Sahası Kompost Tesisinde kullanılmak üzere İtalya’dan tedarik edilen Biyo-Kompost Ekipmanı, Kuş-Atak Belediyeler Birliği’ne teslim edildi.

Proje kapsamında alınan kompost tesisi ekipmanları arasında 2 adet parçalayıcı/öğütücü, 1 adet tambur elek, 1 adet yığın havalandırma makinesi yer alıyor. Depolama tesisi kompost ünitesinde Yeşil Bahçe ve Pazar artıklarının kompostlanarak gübre haline getirilmesinde kullanılacak ekipmanların tanıtımı ve eğitimi, yetkili firma tarafından KUŞ-ATAK Belediyeler Birliği üyesi Kuşadası, Söke, Davutlar ve Güzelçamlı Belediyelerinin ilgili personeline verildi. Kurulacak kompost tesisi yılda 5000 ton kapasiteyle çalışacak ve park bahçelerden kaynaklanan yeşil atıkların gübre olarak değerlendirilmesini sağlayacak. Sistemde toplanacak bitki atıkları, 14 hafta içinde gübreye dönüştürerek park ve bahçelerde kullanılmak üzere belediyelerin ve halkımızın hizmetine sunulacak.

Yeni Katı Atık Sistemiyle ilgili çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü ve gelişmeleri dikkatle izlediğini belirten Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, “Kuşadası’nın kaderini değiştireceğimizi söyleyerek hizmet yarışına başlamıştım. Verdiğim sözleri tek tek yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Çok kısa bir süre sonra evsel atık sistemimizin ana projesi olan arıtma inşaatına da başlayacağız. Türkiye’nin en modern, çağdaş ve çevreci atık sistemine kavuşuyoruz” dedi.

Öte yandan yine KUŞ-ATAK Bölgesel Katı Atık Yönetimi Projesi çerçevesinde geri kazanılabilir atıkların ayrı toplanması ile ilgili çalışmaların yapıldığı Kuşadası Ambalaj Atıkları Ayırma Tesisi’nin inşaatı da başlandı.

Tesis, Kuşadası Kirazlı yolu üzerinde 5 bin metrekarelik alan üzerine kuruluyor. 1100 metrekarelik kapalı alan bulunan tesiste, geri kazanılabilir ambalaj atıkları cinslerine göre kâğıt ve karton, plastik, metal gruplar vs. şeklinde ayrılarak hammadde olarak kullanılmak üzere hazırlanacak.

KUŞ-ATAK Belediyeler Birliği üyesi Kuşadası, Söke, Davutlar ve Güzelçamlı Belediyelerince belirlenmiş noktalarda, ambalaj atıkları kumbaraları yerleştirilecek. Bu kumbaralarda toplanacak olan geri kazanılabilir atıklar yine her belediye sınırı içerisinde birer adet yapılacak Geri Dönüşüm Merkezlerinde toplanarak ambalaj atıkları ayırma tesisine getirilecek. Tesiste toplanacak atıklar bir bant sistemi vasıtası ile taşınarak ayıklama noktasına getirilecek, gerek elle gerekse mekanik olarak ayıklanacak ve baskı makineleri ile sıkıştırılarak son ürün haline getirilecek. Bu aşamadan sonra piyasaya sunulacak.

Üye belediyelerle yaptıkları eğitim ve bilgilendirme çalışmaları çerçevesinde Kuşadası, Söke, Davutlar ve Güzelçamlı Ambalaj Atıkları Yönetim Planı hazırlık çalışmalarının Belediyelerle işbirliği halinde devam ettiğini açıklayan KUŞ-ATAK Birlik Müdürü Dr. Ayşe Şerifoğlu, ÇEVKO Vakfı ile de protokol yaparak kısa sürede uygulamaya başlayacaklarını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 18:44:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?