18
Mayıs
2024
Cumartesi
KUŞADASI - AYDIN

Kavgalı ÇED toplantısı

KUŞADASI’NDA KAVGALI ÇED TOPLANTISI

Kuşadası’nda tartışma konusu haline gelen 3. iskelenin ÇED toplantısında yer sorunu nedeniyle kavga çıktı. Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün tarafından yatıştırılan kavganın ardından toplantı ileri bir tarihe ertelendi.

Kuşadası’nda 2003 yılındaki özelleştirme ihalesinin ardından sürekli tartışmaların odak noktasında olan Kuşadası Limanı yapılması planlanan 3. iskele nedeniyle yeniden gündeme geldi. Ege Ports firması tarafından işletilen Kuşadası limanına 3 iskele yapımı ile mevcut balıkçı barınağının doldurulmasını da içeren 'Liman Geliştirme Projesi'yle ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısında kavga çıktı. Toplantının yapıldığı yer için bir ilköğretim okulunun sınıfının seçilmesi ve yerin küçük olması nedeniyle çıkan kavgayı, kavganın başlamasının hemen ardından olay yerine gelen Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün yatıştırdı. Başkan Altungün’ün herkesi sakin olmaya çağıran konuşmasının ardından, bakanlık yetkilileri toplantıyı ileri bir tarihe erteledi.

7 yıl önce ihaleye çıkarılan ve Ofer-Kutman ortaklığındaki Ege Ports şirketi tarafından işletilmeye başlanan Kuşadası Limanı’nın özelleştirme ihalesi geçtiğimiz hafta içinde Aydın 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bunun yanında, özelleştirmenin ardından liman içerisinde yapılan işyerleriyle ilgili imar planı da Danıştay tarafından iptal edilmiş ve kamuoyunda çeşitli tartışmalar yaşanmıştı.

İmar Planı ve ihale iptallerinin ışığında Kuşadası Limanı’na 3 iskele yapımı, mevcut balıkçı barınağının doldurulmasını, yeni işyerleri, otopark, ve değişik aktiviteleri de içeren "Liman Geliştirme Projesi"yle ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı Atatürk Bulvarı üzerindeki Mahmut Esat Bozkurt İlköğretim Okulu’nda yapılmak istendi. Çevre Bakanlığı ile Limanı işleten Egeporst şirketi tarafından belirlenen okuldaki sınıfların 20 kişilik olması büyük gerginliye neden oldu.

20 kişilik sınıfın Egeports şirketi çalışanları ile liman sahası içerisinde işyeri bulunanlar tarafından doldurulması nedeniyle toplantıyı izlemeye gelen ve büyük bir çoğunluğunu siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarının üyelerinin oluşturduğu yaklaşık 200 kişi dışarıda kaldı. ÇED toplantısının yapılacağı sınıfa giremeyenler ile küçük sınıfı dolduranlar arasında önce sözlü ardından ise küfürlü tartışma başladı. Büyüyen tartışma daha sonra kavgaya dönüştü ve bazı kişiler tartaklandı. Bu arada, toplantıya katılmak üzere ilköğretim okuluna gelen Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, kavgaya karışan her iki tarafı da uyararak, sakin olmaya çağırdı.

Kuşadası’nın gerginliklere tahammülü olmadığını ve her türlü uygulamanın hukuk çerçevesinde gerçekleşeceğini vurgulayan Başkan Altungün, “ Liman ile ilgili her türlü uygulamalar hukuk ve yasalar kapsamında yürüyecektir. Tüm kesimlerin sağduyulu ve birbirine tahammüllü olması gerekiyor” dedi.

Başkan Altungün’ün konuşmasının ardından Çevre Bakanlığı adına toplantıyı yöneten Şube Müdürleri Mehmet Ali Arslan ile Musa Karaaslan erteleme kararı alarak toplantıyı ileriki bir tarihe iptal etti. Toplantıyı iptal eden bakanlık temsilcileri, toplantıyı Ege Ports firmasıyla birlikte düzenlediklerini belirterek, ertelenen ÇED toplantısının 15 gün sonra daha uygun şartlardaki bir salonda yapılacağını söyledi.

KUŞADASI LİMANI GELİŞTİRME PROJESİ NEYİ İÇERİYOR ?

Tartışmalara neden olan Kuşadası Limanı Geliştirme Projesi kapsamında mevcut balıkçı barınağı doldurucak. Ayrıca, deniz belirli bir mesafeye kadar doldurulacak veya kazıklar üzerinde kapatılacak, kazanılan alan otopark olarak kullanılacak. Yeni balıkçı barınağı Atatürk anıtına yakın bir bölgede yapılacak. Mevcut 1 ve 2 numaralı iskeleler uzatılırken, hemen yanlarında 3. iskele yapılacak. Ayrıca, denizin doldurulduğu alanlarda ve limana paralel bölümlerde yeni işyerleri yapılacak ve ticari aktivite alanları yapılacak.

KUŞADASI’NDA KAVGALI ÇED TOPLANTISI
KUŞADASI’NDA KAVGALI ÇED TOPLANTISI
KUŞADASI’NDA KAVGALI ÇED TOPLANTISI
KUŞADASI’NDA KAVGALI ÇED TOPLANTISI
KUŞADASI’NDA KAVGALI ÇED TOPLANTISI
KUŞADASI’NDA KAVGALI ÇED TOPLANTISI
KUŞADASI’NDA KAVGALI ÇED TOPLANTISI
KUŞADASI’NDA KAVGALI ÇED TOPLANTISI
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2010 Cuma 12:46:04
Güncelleme :27 Ağustos 2010 Cuma 17:24:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?