19
Mayıs
2024
Pazar
KUŞADASI - AYDIN

Ofer-Kutman şirketi Kuşadası'nı karıştırdı

Kuşadası belediyesi tarafından Fransız Tatil Köyü'nün imar durumunun değiştirilmesi Kuşadası'nda büyük tartışmalara neden oldu. 

Bilindiği gibi 1960'lı yılların başında ünlü Fransız turizm şirketi Club Med tarafından alınarak Türkiye'nin ilk tatil köyünün kurulduğu tesisin ünü daha sonra dünyayı sardı. Bir ara 'çıplaklar kampı' olarak bilinen Fransız Tatil Köyü, Türk turizminin simgesi haline gelmişti. 

Uzun süre mülk sahibi Emekli Sandığı ile anlaşamayan Club Med tarafından geçtiğimiz yıl boşaltılan tesis, daha sonra Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarıldı. İhaleye giren Ofer-Kutman ortaklığındaki Kuşadası Turizm Yatırımları A.Ş. isimli şirket, tesisi 34.5 milyon dolara aldı. İhalede ikinci sırada olan Soysal gurubu 34 milyon dolar, Diana Turizm A.Ş. ise 29.5 milyon dolarda kalmıştı. Özelleştirme İdaresi, tesisi satışa çıkarmadan önce Kuşadası Belediyesi'nden imar durumuyla ilgili bilgi istemiş, Belediyeden Özelleştirme İdaresi'ne gönderilen resmi yazıda, "326 dönümlük arazinin turizm imarlı olduğu ve 0.20 yapılaşma hakkı bulunduğu belirtilerek, imar hakkının arttırılamayacağı ve tesisin turizm dışında bir amaçla kullanılamayacağı" belirtilmişti.

 Ancak, ihale şartnamesinde 0.20 imarla satışa çıkarılan tesisi alan Kuşadası Turizm Yatırımları A.Ş., Kuşadası Belediyesi'ne başvurarak, önceki gün yapılan meclis toplantısında imar hakkını 0.53'e çıkardı. İhaleye katılan diğer şirketler, imar hakkı 0.20 olduğu için ihaleden çekildiklerini iddia etmişlerdi. İddialara göre verilen imar izni ile devlet de bir bakıma zarara uğramış oldu. Eski Fransız Tatil Köyü'nün betona boğulmasına karşı olduğu için red oyu kullandığını açıklayan CHP'li Belediye Meclis Üyesi Murat Yakar, verilen 0.53 imarın adeta bir botanik bahçesini andıran dünyanın en güzel koylarından Aslanburnu'nu betona boğacağını söyledi. Ofer-Kutman ikilisine ait Kuşadası Turizm Yatırımları A.Ş.'nin ihale şartnamesinde yer alan 0.20 yoğunluğu bilerek ihaleye girdiğini ve satın aldığını vurgulayan Murat Yakar, "Bana göre burada imar yoğunluğunun 0.30'u geçmemesi gerekiyor. Kaliteli bir turistik tesis yapılacaksa, daha fazla yoğunluk olamaz. Bu şirket, sadece beton yığını yapmakla kalmayıp, imar taleplerinde Kıyı Kanunu'na aykırı olarak 100 metrelik çekme mesafesini de ihlal edecek" dedi. 

Konunun tartışılmadan imar komisyonu toplantısında üyelerin eline dosya sıkıştırıldığını anlatan Murat Yakar, "Bu konu Kuşadası'ndaki sivil toplum örgütleri ve turizmciler tarafından enine boyuna tartışılmalıdır. En küçük bir arsa için bile günlerce tartışırken, böylesine büyük ve önemli bir alanı tartışmamak olmaz. Belediye Meclis üyeleri, Fransız Tatil Köyü'ne bilerek Fransız bırakıldı. Projeyi görmeden 0.53 emsal belirlemek çok yanlış" sözlerine yer verdi. Yıllarca Club Med tarafından işletilen ve Türk turizminin en önemli simgelerinden biri haline gelen 326 dönümlük eski Fransız Tatil Köyü'ne verilmek istenen 0.53 imarın çok yoğun olduğunu açıklayan Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Seher Mehdioğlu ise bunun yaklaşık 172 bin metrekarelik bir inşaata denk düştüğünü söyledi. Mehdioğlu, "Bir mimar olarak bu kadar yoğun bir imara izin veremezdim. Bu nedenle hayır oyu kullandım. Ayrıca ortada bir proje de yok. Bence orası yüzde 30'dan fazla imar yoğunluğunu kaldıramaz. Burada Apart Otel adı altında konut yapılarak satılması söz konusu. Zaten geçtiğimiz yıl Eyyal Ofer yurtdışında bir emlak fuarına katılarak. Fransız Tatil Köyü'nü tanıtmıştı. Bu da bir risk" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2006 Pazar 05:10:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?