19
Mayıs
2024
Pazar
KUŞADASI - AYDIN

Ormanlarımız yanıyor

İzmir'de başlayan ve Kuşadası'na kadar etkili olan orman yangınının, kontrol altına alındığınının bildirilmesinin ardından, yurdun çeşitli yerlerinden yeni yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Orman Bakanı Osman Pepe, Kuşadası'na sıçrayan yangında büyük bir tehlike atlatıldığını açıkladı.

Manavgat, Osmaniye, Denizli, Kaş ve Didim'de yeni orman yangınları başladı.

MANAVGAT'TA ORMAN YANGINI

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Bucakşıhlar köyünde orman yangını başladı. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangına 7 arazöz ve helikopterle müdahale ediyor.

Bu arada Beydiğin köyü yakınlarındaki trafonun patlaması sonucu da orman yangını başladı. Yangın, Taşağıl Orman İşletmesi ekiplerinin müdahalesiyle büyümeden söndürüldü.

Bu arada, Serik ilçesi Gebil beldesi Haskızılören köyünde Pınargözü mevkiinde dün gece başlayan yangının kontrol altına alındığı, bölgede soğutma çalışmalarına başlandığı bildirildi.

Yangında 10 hektarlık karaçam alanının tahrip olduğu belirtilirken, yangının çıkış nedeni konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

KAŞ'TAKİ ORMAN YANGINI SÜRÜYOR

Antalya Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, Kaş ilçesindeki orman yangınının sürdüğünü, Serik ilçesinde de yeni bir orman yangınının başladığını bildirdi.

Gedikağaoğlu, yaptığı açıklamada, Kemer köyü, Kıbrısderesi mevkiinde 19 Ağustosta başlayan yangının devam ettiğini kaydetti. Sarp arazi nedeniyle karadan müdahalenin güçlükle sürdürüldüğünü belirten Gedikağaoğlu, arazözlerin bölgede hazır bekletildiğini söyledi.

Gedikağaoğlu, yangın söndürme helikopterlerinin bugün de çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

SERİK'TE ORMAN YANGINI BAŞLADI

Öte yandan, Serik ilçesinin Pınargözü bölgesinde dün gece orman yangını başladı. Karaçam alanı olan bölgeye bir helikopter ve kara ekipleri müdahale etti. Kısmen kontrol altında olduğu belirtilen yangında, şu ana kadar 10 hektar alanın tahrip olduğu bildirildi.

DİDİM'DEKİ YANGIN

Aydın'ın Didim ilçesinde çıkan yangın kısmen kontrol altına alındı.

Yangında, 200 hektar tarım arazisi, fundalık ve zeytinlik alan yandı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Didim Kavakdere mevkisinde dün öğle saatlerinde tarım arazileri ile hazineye ait fundalık ve zeytinlik alanda çıkan yangının kısmen kontrol altına alındı. Yangında şu ana kadar 200 hektar tarım arazisi, fundalık ve zeytinlik alan zarar gördü.

Yaklaşık 19 saattir devam eden yangına, 4 arasöz ve üç ekip ile müdahaleye devam edildiğini ifade eden yetkililer, yangının bir tehlike arz etmediğini kaydettiler.

OSMANİYE'DE ORMAN YANGINI

Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde çıkan orman yangınında, ilk belirlemelere göre yaklaşık 2 hektarlık alanda zarar meydana geldiği belirtildi.

Osmaniye Orman İşletme Müdürü Mustafa Eroğlu, Yeşilyurt köyünde, meşelik alanda çıkan yangına 2 helikopter, 4 arazöz, 100 orman işçisi ve köylülerin müdahalede bulunduğunu ve kısa sürede kontrol altına alındığını bildirdi. Soğutma çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Eroğlu, ilk belirlemelere göre çobanların ateş yakması sonucu çıktığı sanılan yangında yaklaşık 2 hektarlık alanda zarar meydana geldiğini ifade etti. Eroğlu, soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

Pepe: "Büyük bir tehlike atlattık" 

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Selçuk'ta başlayan ve Kuşadası'na sıçrayan orman yangınında çok büyük bir tehlike atlatıldığını belirtti.

Pepe, Selçuk Kaymakamlığı'nda İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ve Selçuk Kaymakamı Aziz İnci ile düzenlediği basın toplantısında, çıkan yangına başlangıcından itibaren helikopterler, uçaklar ve yer söndürme ekipleriyle başarılı şekilde müdahale edildiğini ifade etti.

Bu müdahalenin, hava kararıncaya kadar sürdüğünü, hava karardıktan sonra ise yangınla mücadeleye Orman Genel Müdürlüğü, belediye ekipleri ve askeri birliklerin de katılımıyla büyük bir özveriyle devam edildiğini dile getiren Pepe, yangının tüm yetkili birimlerce an be an yakından izlendiğine ifade etti.

Bakan Pepe, şöyle konuştu:

"Şu anda İzmir tarafında herhangi bir sıkıntı yok. Yangın tamamen söndürüldü. Kuşadası'ndaki yangın ise kontrol altında. Tamamen söndü demek için geriye sayım başladı diyebiliriz. Öyle sanıyorum ki, yarım saat, en geç bir saatte Kuşadası için de söndürüldü diyebiliriz. Büyük bir tehlike atlattık. Ama en sevindirici şey, yerleşim birimlerine bu kadar yakında olmasına rağmen ne bir tek canımıza ne de yerleşim yerimize zarar gelmemiştir."

Şu anda yangına halen 7 helikopter, 2 amfibi ve 5 THK'dan kiralanan uçakla müdahaleye devam edildiğine belirten Bakan Pepe, bu yangında özellikle Sultaniye'de dün gece yapılan müdahalede bir kez daha Türk ormancısının ne kadar fedakar davrandığını gördüklerini belirtti. Pepe, Sultaniye'deki yangının köye sıçramasının önlenmesi amacıyla yapılan çalışmalarda, orman işçilerinin kendilerinin de alevlerin ortasında kalmayı göze alarak, tek çıkış yolları kapansa bile bölgeyi terk etmediklerine dikkati çekti.

Meydana gelen yangınlarda 250-300 hektarlık bir alanın tahrip olduğunu bildiren Pepe, söndürme ve soğutma çalışmalarının hemen ardından bölgede saha temizliğine başlanacağını belirtti. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla bu yıl sonbahar ve gelecek ilkbaharda bütün bölgede ağaçlandırma çalışması yapılacağını belirten Pepe, "Yani bölgede yanan her karışı, her santimetrekaresini ağaçlandıracağız" dedi.


aa
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2006 Pazartesi 14:41:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?