18
Mayıs
2024
Cumartesi
KUŞADASI - AYDIN

Özelleştirme şoku!

Mülkiyeti Emekli Sandığı’na ait turistik tesislerden Kuşadası'ndaki Türkiye’nin ilk tatil köyü için, Özelleştirme İdaresi tarafından bugün ulusal gazetelere verilen ilan tepkiyle karşılandı.

"Yatırımcılara davet" başlıklı ilan için son teklif verme süresi, 9 Nisan 2005 Cumartesi günü saat 18.00 olarak belirtilirken, teklif vermek isteyen firmalardan istenen bir milyon dolar teminatın tatil günü nasıl temin edileceği ve son teklif verme günü için resmi tatil gününün seçilmesinin kafalarda soru işaretlerine neden olduğu öne sürüldü.

Verilen ilanda, "5228 sayılı kanunun 57. maddesi ile değiştirilen 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu’nun 20. maddesi çercevesinde Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 31.01 2005 tarih, 2005/16 sayılı kararı ile özelleştirme kapsam ve programına alınan, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki Kuşadası Tatil Köyü, T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanı tarafından, 4046 sayılı kanun hükümleri kapsamında satış yöntemiyle özelleştirilecektir. Geçiçi Teminat Bedeli bir milyon dolar, ihale şartnamesi bedeli 500 YTL ve son teklif verme sarih ve saati ise 9 Nisan 2005 saat 18.00’dir" denilirken, 8 Nisan’da yayınlanan ilanla satışa çıkarılan tatil köyü için teklif verme süresi bir gün sonraya, hem de resmi tatil gününe bırakılmıştı.

Türkiye’nin en önemli tur operatörleri arasında yer alan Peninsula Turizmin sahibi Tevfik Bağcı, uygulamanın ihale kanununa aykırı olduğunu belirterek, "Böyle bir şey olamaz. Yaklaşık 30 milyon dolar değerinde bir tesis için böylesine kısa bir süre tutulması ve son teklif verme süresinin tatil gününe bırakılması anlaşılır gibi değil. Kuşadası’nda ve Antalya’da olan bir yatırımcı, ilandan sonra bir gün içinde bir milyon dolarlık teminat mektubu bulup, Ankara’ya nasıl gidecek? Resmi tatil günü bir yatırımcı nakit parası elinde olsa bile teminat mektubunu nereden alacak? Bu ihale son derece şaibe kokuyor. Kuşadası’nın en önemli turistik tesisinin böyle bir ihale ile satışa çıkarılması kabullenilemez" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2005 Cumartesi 15:34:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?