20
Mayıs
2024
Pazertesi
KUŞADASI - AYDIN

Pet şişe kampanyası

Kuşadası’nda pet ve plastik şişe kampanyası başlatıldı. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) tarafından başlatılan kampanyada pet ve plastik şişelerin doğaya atılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.


“Pet ve Plastik Şişeleri Doğaya Atmayın” sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında EKODOSD tarafından yazılı bir açıklama yapıldı. “Aslında günlük yaşantımızda evden çıkar çıkmaz her yerde, yollarda, bahçelerde, doğada gördüğümüz, sürekli gördüğümüzden ve gözümüzün alışmasından dolayı artık farkına bile varmadığımız, hatta bazen bir futbol topu gibi şut çektiğimiz ‘pet şişeler’ her tarafımızı sardı” denilen EKODOSD açıklamasında “Günümüzde tam bir tüketici olan toplumumuzun en çok ürettiği şey çöp olmaktadır. Kullanıp atılan maddeler fazlalaştıkça etrafımız yavaş yavaş çöp alanlarıyla dolmaktadır. Doğaya atılan bu maddelerin bizim için işlevi bitiyor, ama o maddeler için yeni bir süreç başlıyor. Zaman içerisinde güneşten, yağmurdan, nemden, soğuktan ve sıcaktan etkilenen bu maddelerin hepsi doğada çürüyerek yok olmuyor ya da yok olma süresi bazen yüz yıl, bazen bin yıl bazen de bir milyon yıl oluyor. Bunlardan bir tanesi de doğada yok olma süresi 450-1000 yıl süren plastik ve pet şişelerdir. Bu maddelerin doğada yok olma süreçleri hakkında herkes bir fikir sahibi olursa, çevre sağlığını daha iyi düşüneceklerini umuyoruz. Deniz kıyısı, göl kıyısı, nehir kıyıları pet şişelerle dolup taşmaktadır. Çevreye atılan plastikler ve petler, hava, ısı ve nemden etkilenmedikleri için yüzyıllarca doğada bozunmadan kalabiliyorlar. Çoğu zaman onları yakmak bile çözüm olmuyor. Gelişmiş ülkelerin birçoğunda, bu maddelerin kolay çürümeleri için çalışmalar devam ederken, kısa sürede bozulan çevreci plastiklerde üretilerek, kullanıma geçilmiştir “ şeklinde ifadelere yer verildi.


Avrupada bir çok ülkenin plastik ve pet şişelerde satılan ürünlerden depozito aldığına dikkat çekilen açıklamada, şu görülere yer verildi: “Bunları alan kişiler bırakın doğaya atmayı, çöp konteynerlerine bile atmamakta, biriktirerek, marketlerde bulunan özel yapılmış makinalara atmakta, makine otomatik olarak adedine göre fiş vermektedir. Alınmış olan fişte yazılı adedin fiyatı hesaplanarak, ister ücretini almakta, isterse almış olduğu ürünlerin fiyatlarından düşülmektedir. Pet ve plastik şişeler makina tarafından anında pres yapılarak, geri dönüşüm için biriktirilmektedir. Buradaki amaç, hem çevre kirliliğini önlemek, hem de geri dönüşüm sayesinde hammaddelerin azalmasını ve doğal kaynakların tükenmesini önlemek ve böylelikle ülke ekonomisine de katkı sağlamaktır. Evden çıkıldığı andan itibaren her yere atılmış şekilde görülen, bu pet ve plastik şişelerin atılmasını önlemek için, özellikle ilgili ve yetkili kurumlar halkın eğitimine önem vermeli, ilkokul eğitim programı içerisinde atık-geri dönüşüm ilişkisi öğretmenler tarafından ders olarak anlatılmalı, aileler çocuklarına örnek olmalı, çevre bilincini yerleştirmelidir. 5 yıldızlı tesisler yapmak ne kadar önemliyse, bu güzel ve modern tesislerden çıkan misafirlerin, o tesislerin içindeki temiz görüntüleri, geldikleri kentin her yerinde görebilmeleri de çok önemlidir.”

iha
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 15:22:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hamdi serinçay IP: 78.176.64.xxx Tarih : 25.09.2008 00:08:12

tebrikler pet şişeleri toplayıp ülkemizi ve dünyamızı temizleyenleri kutluyorum hayırlı işler dilerim