18
Mayıs
2024
Cumartesi
KUŞADASI - AYDIN

Sahile ölü yunus vurdu

KUŞADASI'NDA ÖLÜ YUNUS SAHİLE VURDU

Kuşadası'nda ölü bir yunus, Kadınlar Denizi Mahallesi Green Beach bölgesinde sahile vurdu.

Belediye ekiplerinin kontrol altına alıp Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'ni (EKODOSD) bilgilendirdiği ölü yunustan incelenmek üzere doku ve deri örneği alındı.

Edinilen bilgiye göre, Kuşadası Kadınlar Denizi Mahallesi'ndeki Green Beach bölgesinde ölü bir yunusun karaya vurduğunu gören belediye çalışanları zabıtaya haber verdi. Zabıta ekiplerinin ölü yunusu kıyıya çekmesinin ardından, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'ne haber verildi. olay yerine gelen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ile EKODOSD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Zeynep Karabacak, ölü yunusla ilgili incelemelerde bulundu.

Bahattin Sürücü, yunusun kuyruk yüzgecine yakın alt bölümde doku tahribatı, gaz oluşumu, dokuda yer yer morarmalar olduğunu, bazı iç organların dışarı çıktığını gözlemlediklerini söyledi. Gövdenin sağ tarafında bulunan 0,5 santimetre parçalı yuvarlak kesi izinin şüphe uyandırdığını anlatan Sürücü, ''Ölen yunustan doku ve deri örnekleri alarak, incelenmesi için Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'ne göndereceğiz'' dedi.

Kuşadası'nda son bir ayda 2 yunusun öldüğünü söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, ''Bu canlıların ölmesindeki en büyük etken, zaman zaman kasıt olsa da denizde meydana gelen çevre kirliliği. Bu canlılar nefes alıp verdiklerinden, mutlaka su yüzeyine çıkmak zorunda. Denize atılan naylon ve plastikleri yutup boğularak öldükleri gibi, su altında balık ağlarına takılı kaldıklarında oksijen alamadıkları için ölüyorlar. Bu nedenle denizlere bu tür atıkların atılması mutlaka önlenmeli ve kayalara takılan

balık ağları temizlenmeli. Deniz kıyısındaki yerleşimlerde yaşayan herkesin bu konuda duyarlı olması, özellikle ekmeğini denizden kazanan ve bu canlılarla çoğu kez karşı karşıya gelenlerin, bu canlılara karşı hassas davranmaları, deniz ekosistemi açısından önem taşıyor " diye konuştu.

KUŞADASI'NDA ÖLÜ YUNUS SAHİLE VURDU
KUŞADASI'NDA ÖLÜ YUNUS SAHİLE VURDU
KUŞADASI'NDA ÖLÜ YUNUS SAHİLE VURDU
İHA
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2010 Pazartesi 18:39:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?