30
Mayıs
2024
Perşembe
KUŞADASI - AYDIN

Tarihi evler tehlike saçıyor

Kuşadası'nın en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Camiatik Mahallesi'nde dün gece meydana gelen ve 3 tarihi evin yanmasına yol açan yangın, eski evlerin ortaya çıkardığı tehlikeleri yeniden gündeme getirdi.

Camiatik Mahallesi Anıt Sokak'ta henüz belirlenemeyen bir nedenle meydana gelen yangın sonucu, 3 tarihi ev kül olurken, çevredeki diğer tarihi evler de büyük bir tehlike atlattı.


Camiatik Mahallesi'nin yanı sıra, Hacıfeyzullah, Dağ ve Alacamescit mahallelerinde çoğu ayakta zor duran eski evler, özellikle bölgede yaşayanlar açısından büyük bir tehlike oluşturuyor. Bazılarında hala insanların yaşadığı eski evler, her an yıkılma tehlikesi nedeniyle, mahallelerde yaşan çevre halkını korkutuyor. Kuşadası'nın en önemli tarihsel miraslarının başında gelen SİT kapsamındaki binaların gözlerinin önünde yıkılıp gittiğini kaydeden Kuşadalılar, bu evlerle ilgili yerel yönetimin mutlaka önlem alması gerektiğini belirterek, ayrıca bir turizm kenti olan Kuşadası'nın tarihsel mirasına sahip çıkılmasını istiyor.


Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, tarihi evlerinin birer simge olduğunu belirterek, yangın ve yıkımlarla bu tarihi evlerin yok olduğunu söyledi. Bir an önce mutlaka önlem alınması gerektiğini kaydeden Akdoğan, " Koruma amaçlı birinci derece SİT kapsamındaki tarihi binalar, bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden göz göre göre çökerken, koca bir tarih de yok oluyor. SİT alanında olduğu için tek bir çivi dahi çakılamayan, çoğu cumbalı tarihi evler, büyük bir hüzünle yıkılacağı günü bekliyor.


Yıkılıp, yerine yenisi de yapılamayan tarihi binalara mutlaka sahip çıkılmalı. Son yangın, bu evlerin içinde bulunduğu durumu bir kez daha gözler önüne serdi. Bu evlerin restore edilip, özellikle turizme kazandırılması gerekiyor. Anıtlar Kurulu'ndan daha duyarlı davranması bekliyoruz. Sadece yangının meydana geldiği Camiatik Mahallesi Anıt Sokak üzerinde 30'dan fazla içinde oturulmayan tarihi ev var. Bu evler böyle giderse yok olacak " dedi.


Bu arada Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan ise ilçenin simgesi olan eski evlerin korunmasına yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını, ancak Anıtlar Kurulu engeline takıldıklarını söyledi. Kuşadası'nın eski yerleşim birimleriyle ilgili Kentsel Koruma Projesi geliştirdiklerini kaydeden Akdoğan, "Bu konuda Çalıkuşu Feride'nin evi ve bitişiğinde mülkiyeti belediyeye ait ev gibi örnek restorasyon çalışmaları da yaptık. Gerekli röleve ve restorasyon çalışmaları için belediye bütçesinden kaynak ayırdık.


Ancak tespit ettiğimiz evlerdeki röleve ve restorasyon çalışmaları için Anıtlar Kurulu tarafından izin verilmesi gerekiyor. Bu evleri mutlaka korumalı ve geleceğe taşımalıyız. Yoksa hepsi yok olup gidecek" diye konuştu

İha
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2008 Salı 03:41:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?