22
Mayıs
2024
Çarşamba
KUŞADASI - AYDIN

Yabancıya mülk satışında patlama

Son yıllarda farklı ülke vatandaşlarının ev almak için tercihte bulunduğu Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, bu alanda oluşan yüksek rant nedeniyle yabancıların kayıt dışı emlakçılık yaptığı bildirildi.

Yaklaşık 4 bin ev sahibi, 4 bin de kooperatiflere üye yabancının bulunduğu ilçede, kayıt dışı olarak emlakçılık yapan 40 dolayında yabancı ülke vatandaşlarının bulunduğu belirtildi.

Kuşadası Emlak Müşavirleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KUŞEMDER) Başkanı Hüseyin Şentoker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneği kurdukları günlerde Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca ''Emlakçılık Mecburi Standardının'' yayınlandığını belirterek, ''Artık bakkalların, garsonların, rehberlerin ve önüne gelen herkesin ek iş olarak emlak alım satımında bulunmaları da önlenmiş olacak sanmıştık'' dedi.

Şentoker, ilçedeki emlakçılar olarak gereken bütün mevzuat ve yükümlülükleri yerine getirmelerine rağmen, yabancıların artan şekilde mülk edinmeleriyle oluşan pazardaki rantın, ülke dışından kişileri ilçeye yönelttiğini kaydetti. Kuşadası'na yerleşen yabancı sayısı arttıkça, kayıtdışı emlakçıların çoğaldığını belirten Şentoker, şunları söyledi:

''Bizim dernek olarak sorma yetkimiz yok. Emlakçılar olarak çok sıkıntıdayız. Yeri ve mekanı olmadan internet aracılığıyla kurdukları WEB sitelerinde mülk satışı yapıyorlar. Kendilerine kart bastırıp, emlakçı olduklarını beyan ediyorlar. Bu kartları elimize alarak sıkıntılarımızı başta Aydın Valisi Mustafa Malay olmak üzere İl Emniyet Müdürlüğüne ve vergi dairesi yetkililerine aktardık. Fakat maalesef dikkate alınmadık. Bunların bir an önce denetlenmesi ve bir çare bulunması gerekmektedir.''

-''DENETİM VE KONTROL YOK''-

Kuşadası Kale Emlak Sahibi Yusuf Çelik ise yabancı uyruklu kişilerin, kayıt dışı emlakçılık yaptığını, ilgili kurumların önlem alması gerektiğini söyledi. Kayıt dışı çalışanların sayılarının yaz aylarında daha da artacağına işaret eden Çelik, şöyle devam etti:

''Kuşadası'nda son yıllarda yabancılar ev almak için çok fazla rağbet gösterdi. Bu sayı gittikçe artacak. Hızlı çoğalmanın tek nedeni yüksek rant. Denetim ve kontrol olmadığı için çok büyük haksız kazanç sağlanıyor ve bu tür işletmeler artıyor. Sayıları artan yabancı emlakçılar, kendi vatandaşlarını kazıklıyor. Yabancılara emlak satışının önündeki engelin kalkmasıyla emlak piyasası hareketlendi.''

Çelik, ilçede resmi yabancı ortaklı emlakçı sayısının 15'i geçmediğini, ancak oda kaydı bulunmayan 40'ın üzerinde emlakçılık yapan yabancı bulunduğunu, bunların internet sitelerinden ev pazarladıklarını belirtti.

Kuşadası Tapu Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 2002 -2006 yılları arasında Kuşadası merkezinde 4 bin konut yabancılar tarafından satın alındı. İlçede kooperatiflere üye olan 4 bin dolayında da yabancı bulunduğu, satışların daha çok Kuşadası Davutlar Güzelçamlı sahil güzergahında bulunan ikincil konutlardan yapıldığı kaydedildi.

İlçede 5 bine yakın satılık konut bulunuyor.

AA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2007 Pazartesi 11:25:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?