1
Mayıs
2024
Çarşamba
KUŞADASI - AYDIN

İbrahim Halveti Efendi (Kuşadalı)


( 1774 –1847)

Osmanlılar zamânında, Anadolu'da yetişen tasavvuf adamlarındandır. Kuşadası’nın Çınar Köyündendir. İsmi, İbrâhim bin Mustafa eş-Şa'bânî el-Halvetî olup, Halvetiyye tarîkatının Şabâniyye kolunun büyüklerindendir.

İlim ve irfân sâhibi olan İbrâhim Halvetî Anadolu'da çeşitli yerlerde ilim tahsîl ettikten sonra İstanbul'a gelerek, Fâtih'te bulunan Feyziyye Medresesine yerleşti. Burada Emîn Efendiden ders aldı. Sonra yine Fâtih'te bulunan Atpazarı Dergâhına geçti. Atpazarı Dergâhında riyâzetler ve mücâhedeler çekerek, tasavvuf yolunda ilerlemeye çalıştı.

Beypazarlı Şeyh Ali Halvetî'nin sohbetlerinde bulunarak, kemâle erdi. Şeyh Ali Halveti Fındıkzâde semtindeki Kızılelma Caddesinde bulunan Beşikçizâde Dergâhında irşad yapmaktayken, 1818’de vefât etti. Vefât ederken, kendi yerine geçecek zâtın, Kuşadalı İbrâhim Halvetî olduğunu bildirdi. Onu kendi yerine tâyin etti.

Kuşadalı, o sırada Mısır'da bulunuyordu. Hocasının vefâtı üzerine İstanbul'a döndü.Daha evvel kendisinin ders alarak yetiştiği Feyziyye Medresesine yerleşti. Orada bir yıla yakın kaldı. Bundan sonra, Aksaray Sineklibakkal'da, Hacı Halîl Efendi isminde bir zâtın, kendisi için yaptırdığı ve Kuşadalı Dergâhı diye anılan dergâha geçerek, orada hizmete devâm etti.

İstanbul Aksaray Sineklibakkal'daki hizmeti Kuşadalı Dergâhı diye anılan tekkenin 1933’te bir yangında yanmasına kadar devâm etti. Dergâhı yandıktan sonra, Bâyezîd semtinde kirâladığı bir evde bir yıl kadar kalan Kuşadalı, sonra Fâtih'te, Çarşamba Pazarı civârında bir ev satın alarak oraya taşındı. 1843 yılında hacca gitmek üzere İstanbul'dan yola çıktı. Hacdan sonra Medîne-i münevvereye geçerek, orada da bir müddet kaldı. Sonra Şam'a gelip yerleşti. Hayâtının sonuna kadar Şam'da kalıp, imkânları dâhilinde hizmete devâm eden Kuşadalı, ilim âşıklarına çok faydalı oldu. Ölüm tarihi kesin olmamakla birlikte 1847 veya 1848 yıllarında kutsal topraklarda vefat etti.
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar