25
Mayıs
2024
Cumartesi
SÖKE - AYDIN

Avşar Köyü'nde leylek hareketliliği

Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Avşar köyü, bu yıl da yüzlerce leyleği ağırlıyor.


Mart ayında gelip, Ağustos ayının sonuna kadar Avşar köyünde kalan leylekler köyü hareketlendirdi. Bu yıl 304 leyleğin göç ettiği köyde gündüzleri Azap Gölü kıyısında, pamuk tarlalarının arasındaki kanallarda beslenen leylekler, geceyi evlerin çatılarında ve elektrik direklerindeki yuvalarında geçiriyor.

Elektrik tellerinin kuşlar için büyük tehlike olduğu köyde dün gece 4 leylek elektrik tellerine çarpılarak telef olurken, Nisan ayından bu yana ölen leyleklerin sayısı ise 15'i buldu. Leylekler asfalt yolda da ezilme tehlikesi geçirirken, maden taşıyan kamyonlar Azap Gölü kıyısından geçerken sürat yapmamaları için Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından uyarıldı.
Avşar Köyü Muhtarı Kerim Uyanık, "Bu leylekler iyi ki bizim ektiğimiz ürünleri yemiyorlar. Yoksa mahvolmuştuk. Aksine bizim için tüm zararlıları temizliyorlar. Çiftçilerimiz için çok faydalı kuşlar" dedi.


EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise, "Avrupa'da üreyen leylek nüfusunun büyük çoğunluğunun Anadolu üzerinden göç etmesi nedeniyle leyleklerin varlığını sürdürebilmesi açısından ülkemiz çok önemli bir noktadadır. O nedenle ülkemizdeki sulak alanlar leylekler için daha fazla önem taşımaktadır. Sulak alanlar özellikle sonbahar göçlerinde yeşilliğin ve canlılığın sürdüğü yerler olduğu için leyleklerin beslenebilmelerine olanak sağlamaktadır. Göç yoluculuğu sırasında kuzeydeki alanlarda beslenebilecekleri ortam bulamayan leyleklerin Avşar köyü civarında tarlaların arasındaki kanallar ve Azap Gölü'nde beslenme ortamı bularak ve gecelemeyi yapabilecekleri güvenli bir yer olmasından dolayı Avşar köyünü seçtiklerini tahmin etmekteyiz" diye konuştu.


Leylek dostu bir köy olması ve leyleklerin Avşar'ı toplanma merkezi olarak seçmelerinin daha farklı bir anlam kazandığını kaydeden Sürücü, "Avşar köyünü bir anda leylek cennetine dönüştüren konuk kuşların hareketleri, derneğimiz, Avşar Köyü Muhtarlığı ve köyde bulunan leylek gözlemcileri tarafından takip edilmektedir" dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2009 Cumartesi 09:15:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?