20
Mayıs
2024
Pazertesi
SÖKE - AYDIN

Aydın'da kuraklık tedbirleri

Aydın İl Tarım Müdürlüğü’nün organize ettiği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın desteği ile gerçekleştirilen “Pamukta Sulama” konulu toplantı Söke Ziraat Odası Konferans Salonunda yapıldı. 

Toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay, İl Tarım Müdür Vekili Hasan Ünal, Söke Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Söke Belediyesi ve Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek ve Meclis Başkanı Mustafa Karababa, Güllübahçe Belediye Başkanı Yılmaz Salbaş, tarım ilçe müdürlüğü yetkilileri, köy muhtarları ve davetliler katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Tarım Müdür Vekili Hasan Ünal yaptığı konuşmada; “Yıllık yağışın yetersiz olması ve aşırı sıcaklar nedeniyle ilimiz tarımsal üretiminde yaşanan sıkıntılar hepimizin malumu. Özellikle 2007 yılı üretim sezonunda Haziran ve Temmuz aylarında meydana gelen yüksek sıcaklıklar en önemli tarımsan ürünlerden olan pamuk bitkisinin gelişimini olumsuz etkilemiştir. Bu nedenle yeterli sulama yapan üreticilerimiz bile aşırı sıcaklar nedeniyle önceki yıllara göre daha az ürün almıştır. 2007 yılı sonbahar yağışları yüzümüzü biraz güldürmüş olsa da 2008 yılı Ocak ve Şubat aylarında çok az yağış meydana gelmiştir. Geçen yılki yaşamış olduğumuz sıkıntıları tekrar anımsayarak, 2008 üretim sezonunda her türlü ihtimali de göz önünde bulundurarak mevcut su kaynaklarını en akıllı şekilde kullanmak zorundayız” dedi. 

Konuşmasında Aydın ili genelinde geçen yıl yaşanan su sıkıntılarına değinen ve en fazla sıkıntıyı Söke’nin yaşadığını söyleyen Aydın Valisi Mustafa Malay; sulamanın da bilimsel yollarla yapılması gerektiğini dile getirdi. Vali Malay; yaşanılan sıkıntılardan ders alınması gerektiğini belirterek, üreticilerin suyu bilinçli kullanmalarını, daha az su isteyen ürünleri tercih etmelerinin önemini vurguladı. Sulamada sıkıntının önüne geçilmesi için öncelikle Çine Barajı’nın tamamlanması gerektiğini söyleyen Aydın Valisi Mustafa Malay; “Çine Barajı konusunu ilgili tüm Bakanlıklara her fırsatta hatırlatıyoruz. Barajın en azından su tutar seviyeye gelmesini diliyoruz. Yaşanılan sıkıntılar nedeniyle neredeyse taşkınları arar hale geldik” dedi. 

Daha sonra konuşma yapan Doğal Hayatı Koruma Vakfı’ndan Çağrıdeniz Eryılmaz, Türkiye’nin çeşitli noktalarında gerçekleştirdikleri, doğal hayatın sürdürülebilir şekilde kullanılmasına ilişkin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Vakıf olarak özellikle göller ve nehirler gibi doğal su kaynaklarını büyüteç altına aldıklarını dile getiren Eryılmaz; “Bafa gölü de bunlardan biri. Menderes havzası kirliliğinden payını alan Bafa Gölü’nde uzun vadeli çalışma yapmak istiyoruz. Türkiye genelinde yürütülen çalışmaların birçoğunda üreticilerle, yerel yetkili makamlar ile işbirliği içinde önemli adımlar attık. Aydın ili ve Söke’de de benzer çalışmayı yürüterek, çözüm yollarını birlikte bulmak ve ilgili bakanlıklara bu çözüm yollarını iletmek istiyoruz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların sonrasında Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü’nden Ziraat Mühendisi Niyazi Kıvılcım ve Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersel Yılmaz pamukta sulama konusunda sunum gerçekleştirdi. Toplantı sonunda Söke Ziraat Bankası Müdürü Turgut Derya Deniz, Ziraat Bankasının üreticiye sunduğu sulama kredileri ile ilgili bilgiler verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2008 Perşembe 09:43:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?