16
Mayıs
2024
Perşembe
SÖKE - AYDIN

Aydın'da kuraklıktan pamuklar yandı

Küresel ısınma nedeniyle her geçen gün etkisini gösteren kuraklık Söke Ovası'nda acı yüzünü gösterdi. Söke Ovasının sulanamayan arazilerinde dikili olan pamuklar yanmaya başladı.

Söke'ye bağlı Atburgazı beldesi, Tuzburgazı ve Doğanbey Köyü ile Balat Ovası'nda susuz kalan pamuklarla birlikte üreticiler de ağlıyor. Kuraklık nedeniyle bir çok arazinin sulanamadığı Söke Ovası'nda üreticiler kara kara düşünüyor. Hububat ürünlerinde yaşanılan yüzde 50 verim kaybının pamuk ürününde de yaşanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ovada pamuk solup, yanarken; bundan sonraki süreçte su verilse dahi pamuğun kurtarılamayacağı belirtiliyor. Sökeli üreticiler bu yıl kuraklık nedeniyle zararlarının büyük olacağına dikkat çekerlerken, durumun iç açıcı olmadığını söylediler.

Söke Ovası'nda incelemelerde bulunan Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Kaymaz, Söke Ovası'nda sulanamayan arazilerde bulunan pamukların yandığını söyledi. Verim oranlarında da büyük düşüş olduğunu ifade eden Kaymaz, "Önceki yıllarda dönümde 500 kilogram pamuk alınan Söke Ovasında bu yıl 150 ile 200 kilogram pamuk alınabileceğini tahmin ediyorum. Pamuk bitkisinin kuraklık nedeniyle gelişmesinde büyük sıkıntı var. Bitki kökleri dışa dönük, bitkide koza sayısı çok az" dedi.

Söke Ovasında kuraklık nedeniyle pamuk bitkisinin gelişim gösterememesi, pamuk boyunun normal şartlardan kısa olması makineli tarımı da etkileyecek. Makine ile pamuk toplamanın arttığı, makine sayısının 200 civarında olduğu Söke Ovası'nda makineli hasadın bu yıl hayal olduğu belirtiliyor. Elle pamuk toplama mecburiyetinde kalacak üreticiye bir darbe de hasat döneminde bekliyor. İşçi sıkıntısı ve maliyetlerin yüksek olmasından yakınan üretici hasat döneminde de sıkıntı ile karşı karşıya kalacak.
iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2007 Cuma 15:04:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
m metın akkoyun IP: 88.240.86.xxx Tarih : 3.08.2007 23:34:43
hepinizin sonuaynıolacak kımse gorevınıyapmıyor baskaları suluyor sokeyegelenekadar sular calınıyok bılgılerınıze arzederız