29
Mayıs
2024
Çarşamba
SÖKE - AYDIN

Barajlara inceleme

Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklıktan en fazla etkilenen illerin başında gelen Aydın'da üreticiler; olası bir kuraklıktan daha az etkilenmek için bu yıl daha temkinli davranıyor. 2007 yılı sulama sezonunda çok fazla miktarda sulama suyu sıkıntısının yaşandığı Söke Ovası'nda 2008 yılı ekim sezonu öncesinde hazırlık çalışmalarını sürdüren Söke Ziraat Odası üyeleri; Kemer ve Adıgüzel barajlarında incelme yaparak, barajlardaki su seviyesi hakkında yetkililerden bilgiler aldı. 

Yapılan incelemeler hakkında bilgiler veren Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Mustafa Karababa, Adıgüzel Barajı'ndaki su seviyesinin geçen yıla göre daha düşük seviyede olmasının kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Son aylarda yağan yağmurlara rağmen barajdaki doluluk oranının yüzde 15 olduğunu belirten Karababa, "Aydın, Koçarlı, Söke ovaları gibi verimi yüksek arazilerin sulamasında önemli bir yeri olan Adıgüzel Barajı'nı beslen su kaynaklarının kış aylarında istenilen seviyede ulaşacağı tahmin ediliyor. Tahminlerin gerçekleşmesi için dua etmekten başka bir şey elimizden gelmiyor. İnşallah kış şartları iyi geçer ve su seviyesi yükselir" dedi. 

Kemer Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 40 oranında olmasının kendilerini sevindirdiğini ifade eden Mustafa Karababa; Söke Ziraat Odası olarak periyodik aralıklarla barajlardaki incelemelerini sürdüreceklerini belirtti. Barajlarda yapılan incelemeler sonunda üreticileri bilgilendireceklerini kaydeden Karababa, "Önümüzdeki aylarda Sökeli üreticilerimizi geçen yıl yaptığımız gibi barajlara getirmek istiyoruz. Barajlarda su seviyesinin sürekli takipçisi olacağız. Geçen yıl barajlarda yapılan elektrik üretimi suyu tüketti ve üreticileri zor durumda bıraktı. Bu yıl elektrik üretiminin yapılmamasını istiyoruz. Söke ve Koçarlı ovalarının sulama ve taşkın sorunlarının bitmesi için tek çare Çine Barajı'nın tamamlanmasıdır. Bu konuda bölge üreticilerinin nasıl bir beklenti içinde olduğu düzenlenen imza kampanyası ile bir kez daha ortaya çıktı. Dileğimiz Çine Barajı'nın da en azında su tutma seviyesine getirilmesidir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 18:49:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?