19
Mayıs
2024
Pazar
SÖKE - AYDIN

Bez bebeklere turist ilgisi

TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKEN BEZ BEBEKLER GELİR KAPISI OLDU

Söke ilçesine bağlı Güllübahçe Beldesi’nde 2005 yılında kurulan Güllübahçe Kültür ve Turizm Derneği (GÜLDER) faaliyetleri kapsamında kadınlar hem gönüllü kültür elçisi gibi çalışıyor, hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. Dernek tarafından açılan kursla bez bebek yapmayı öğrenen yöre kadınlarının çabaları ile Priene Antik Kenti ve Güllübahçe Beldesi adeta bez bebekle özdeşleşti. Oldukça ilgi gören bez bebekleri turistler Priene hatırası olarak saklıyor.

Söke İlçesine bağlı Güllübahçe Beldesi’nde bulunan ve Dünyanın ilk tasarlanmış şehirlerinden biri olarak bilinen, Priene Atik Kenti her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Tarihi güzelliğinin yanında doğal güzellikleri ile de misafirlerini oldukça cezbeden bu tarihi mekanın girişindeki asırlık çınarlar altında kurulan el emeği stantları en az tarih kadar ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Selman Köprülü tarafından verilen kurslarla, folklorik özellikleri yüksek değerde bez bebek yapmayı öğrenen kadınlar ürettikleri folklorik bez bebeklerle, hem boş vakitlerini değerlendiriyor, hem de aile bütçesine ekonomik katkı sağlıyor.

Bez bebeklerinin Güllübahçe ve Priene’ye ayrı bir değer kattığını belirten GÜLDER Başkanı Nejla Karataş “İlk önce yerli turistlerin ilgisini çeken bez bebekler, artık yabancı ziyaretçilerinde ilgi odağı oldu. Antik kent pirieneye ziyarete gelen turistler, geziden sonra hanımların el emeği sergilerini de mutlaka ziyaret ediyor. Yöresel kıyafet giydirilmiş bu minik bez bebekleri, gezi hatırası olarak alıp ülkelerine götürüyorlar. Dernek olarak, Güllübahçe kültürünü, tarihi kültürel değerlerini tanıtmak ve yaşatmak amacıyla, bu yörede oturan ev hanımlarının el becerilerini geliştirelim istedik. Ve bez bebek üretimi için kurs düzenledik. 2009 yılı başında başlayan kurs üç ay sürdü. Bugün ev hanımlarının ürettikleri el emeği ve yöresel kıyafetli, yüzlerce bez bebek dünyanın dört bir yanına gidiyor. Üstelik siparişler de alıyoruz. Hanımlar böylece, hem ülke tanıtımına, hem de ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar” diye konuştu.

TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKEN BEZ BEBEKLER GELİR KAPISI OLDU
TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKEN BEZ BEBEKLER GELİR KAPISI OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2010 Perşembe 13:33:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?